Uitgelicht: Marianne Faithfull

"I shoot my big mouth off; it just pops up! I have to learn to edit myself." Alsjeblieft Marianne: doe dat niet! Prachtig als je zo fel bent: "My god how you disgúst me!". En dat met die stem van haar, geëtst door jarenlang drankmisbruik. Dat is zo een behoorlijk scherp wapen geworden, die stem, sarcastisch en venijnig. Ze is meer een chansonnière geworden, ze is allang wellbred British gentry áf en meer Europees vasteland-bohémien geworden; ze kan zich meten met een Marlène Dietrich, een Hildegard Knef of met Franse chansonnières. Ze spreekt-zingt, schreeuwt en bijt.

Om 15.42 uur tijdens het eerste uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag bij Fabiola Veerman, komt zij langs, de grand dame van de popmuziek en spuugt zij haar teksten uit in "Mother Wolf": "We are free people we do not kill for pleasure". Tegen de mensen die dat wel doen, de mannen van het onomstotelijke gelijk, die elke opposant van de aardbodem willen vegen, liefst op barbaarse, mensonterende wijze. Ze wil ze niet horen, ze wordt kotsmisselijk van ze.

Spaar ze niet en gesel ze met je stem en je teksten en edit vooral niet. Mensen slikken veel teveel in;- al kun je ook het tegendeel beweren: sommigen slikken veel te weinig in. Er zijn zoveel meningen die je nooit zou willen horen, nietwaar? Maar beter ze te horen zodat je er stelling tegen kunt nemen. Zoals Marianne dat doet. En bepaald niet in Broken English! 

Lees meer over Marianne Faithfull in Metha's muziek en kom haar nieuwste cd "Give my love  to London" en haar andere cd's lenen op de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdokseiland. Getuigen van een imposante al 50-jaar durende carrière.  

 

Comments are closed.