Uitgelicht: Muziekbouillabaisse

Aanleiding voor deze blog is het optreden van de groep Zorita in het tweede uur van Amber's Kunst & Cultuur op Vrijdag.

Zorita bleek niet de wulpse dame die burlesque tevoorschijn kroelde toen ik de naam Zorita googlede en ook niet een plaatsje in Extremadura maar een band geleid door Carlos Zorita Diaz die een fijne 'eclectische' dampende mix van Mexicaanse, klezmer, pop en Mediterraanse muziek spelen. Mestizo muziek.

'Mestizo" is van origine de benaming voor de nazaat van een min of meer liefdevol samengaan van een vertegenwoordiger van het Caucasische ras en eentje van het Indiaanse ras. Het betekent gewoon mix, vermenging.

Ergens eind jaren negentig werd de stad Barcelona opeens ontdekt als een zeer hippe en relaxte plaats om te zijn door jeugdige nomaden uit alle windstreken. Vandaar dat de muziek die gespeeld werd in Barcelona's straten door bohémiens uit Afrika, Zuid Amerika, Azië en Europa een bont verenpakje aankreeg. Rumba en salsa, raga en polka, het werd in de grote gemeenschappelijke blender gegooid, goeie snuif pop en punk-attitude erbij et voilá: mestizo. Succes verzekerd tijdens de vele zomerfestivals waar groepen als Mano Negra, Ojos de Brujo (ogen van de heks) en de bekendste mestizo-artiest Manu Chao het publiek altijd flink aan het springen kreeg.

Een tijdlang was ook de Slavische component in mestizomuziek enorm populair. Muziek van de Slavische zigeuners, al een mix op zich van oosterse en westerse muziek, vermengd met Balkanblazers en pompende disco. Hier ook nog een tijdlang een rage geweest. Shantel was de succesvolste Balkanbeat producent, die er een burleske (in de zin van pompeus, kluchtig, over de top) goulash van maakte. Ojos de Brujo mengde weer op een heel nonchalante maar fraaie wijze flamenco met pop. Allen straks te horen bij Amber.


Helaas is de mestizorage weer een beetje ingekakt. Ik mag dit soort muziek altijd erg graag horen. Men moet leren van elkaar, luisteren naar elkaar en elkaars goeie dingen oppakken. Dat gebeurde heel vanzelfsprekend in de mestizomuziek. Dat was mooi.

 

Leen mestizomuziek op de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok om nog eens te genieten van de energieke idealisten, die mestizomuzikanten vaak waren. Op naar een betere wereld! Verbroeder u! Maar ook als u daar allemaal geen boodschap aan heeft, blijft het altijd heerlijke zomermuziek!

 

Lees meer over allerlei soort muziek in Metha's Muziek

Comments are closed.