Uitgelicht: Namvula, moeder van de regen

De eerste track van Kunst & Cultuur op Vrijdag Na Ndayeya van Namvula swingt meteen dit uur in de Amsterdam FM ether energiek tot leven en heeft alles wat Afrikaanse muziek zo verschrikkelijk leuk maakt voor mij- en hopelijk ook voor u.
Het opent met een rumba-achtig ritme van het Iberisch schiereiland, een sprankelende kora en een Afrikaanse juichende electrische gitaar. Een zachte melodieuze vrouwenstem vloeit als honing om de knisperende, af en toe haast rockende koratonen heen en zingt over het lijden van de mens, die ondanks alles zijn enorme capaciteit tot vergeven en liefhebben niet verliest en er altijd maar weer blijk van geeft over een enorme veerkracht te beschikken. Die een mens ver kan brengen. 
Het lied werd geschreven door Namvula's tante en mentor, Maureen Lilanda, zelf een bekend en gerespecteerd Zambiaans muzikante.

Namvula Muntemba-Rennie (vocals), 

Kadialy Kouyate (kora),Liran Donin (bass) Mamadou Sarr (calabash), Chris Williams (sax, shaker) deze mensen vormen samen de groep onder leiding van zangeres Namvula en geven ieder voor zich hun creativiteit en eigen klankkleur mee aan haar songs. Zo ontstaat er een pan-Afrikaanse sound. Soukous, kwela, highlife en jive, alle stijlen van het continent van onder en om de evenaar in één smakelijke stoofpot. Overgoten met een rijke cosmopolitische jus van jazz en pop. Als bijgerecht beschouwende introverte singer- songwriterliedjes. De ene song kan klinken als een Zuid-Afrikaanse township-jive, de andere typisch west-Afrikaans of Angolees. Weer een andere funky en urban Londens. 
 

Namvula zingt in het Engels, Frans, Portugees en diverse Zambiaanse talen. Zelf is zij een 'product' van de liefde die een Schotse missionaris voor een Zambiaanse vrouw voelde. Haar jeugd bracht ze door in Zambia, Kenya, Zwitserland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar ze nu nog woont. Een ware wereldburger dus.
Behalve zingen, componeren en gitaarspelen is zij fotografe en mede-oprichtster en -directrice van 'Film Africa', een Londens evenement dat de Afrikaanse film en cultuur in het zonnetje zet.

Haar naam, Namvula, betekent 'aanroeper van regen'; ze is vernoemd naar haar over- over, overgrootmoeder die een soort regenpriesteres was in Shiwezwa, Zambia. 'Shiwezwa' is de naam van Namvula's spetterende debuutalbum. In Groot Brittannië is zij tot een van de veelbelovendste nieuwkomers op muzikaal gebied uitgeroepen. Je kunt makkelijk horen waarom.

Heel veel fantastische Afrikaanse zangeressen staan (op cd) op de Multimedia afdeling van de Oba aan het Oosterdokseiland op uw ontdekking te wachten. 

Lees ook Metha's muziek over Afrikaans meisjes én zangeressen.

Comments are closed.