Uitgelicht: Nina Simone leeft!

Vorige week was ze er al bij Amber: Nina Simone en nu dus weer. En dat alles door het -vermoed ik- razend interessante Right About Now festival, dat 10, 11 en 12 december draait en dat een jaarlijks terugkerend initiatief is van het Amsterdam Collective of Urban Performing Arts. De nadruk ligt in dat festival op de culturele diversiteit zoals men die aantreft in Europese steden met een lichte nadruk op Afro-Caribische kunstuitingen. Theater, muziek, dans, alle cultuuruitingen komen aan bod.

Nina Simone, wat is dat toch in haar timbre, wezen en voordracht dat elke keer als een lied van haar klinkt waar ze ooit echt haar hart en ziel in uitstortte, dat onveranderlijk resulteert in een dikke brok in de keel. Dat de wereld mistig wordt, zó snijdt háár pijn en gekwetstheid door de ziel bij het horen van die schitterend wanhopige stem. Die een snaar bij mij raakt, letterlijk.
Ooit schreef ik al een blog over haar, geen doublures dus. Wie dat lezen wil: Kwaaie zwarte koningin.

 

Momenteel toert er een eerbetoon aan Nina Simone door het land, een  show die zijn première had in 2012 op het Right About Now Festival. Een show, waarin onder andere Sabrina Starke, Hans Dagelet en Pien Feith Nina Simone weer “tot leven wekken”: “Nina Simone (a)live”.
Daarom in het tweede uur Van Kunst & Cultuur op Vrijdag Nina Simone. Die zelf de lat onmogelijk hoog legt met het diep miserabele “My man’s gone now”. Het hele helse spectrum van liefdesverdriet in 4.14 minuut.
Als je je daarna nog uit de natte zakdoeken los kunt weken hoor je hoe het ook kan: Pien Feith’s interpretatie van Nina’s “Black is the color of my true love’s hair”– die de deerlijk gehavende ziel weer zalft.
Een mooi, esthetisch, modern-romantisch electropopliedje maakt Pien ervan. Daar kom je zó zonder kleerscheuren door. Daar hoeft geen zakdoek aan te pas te komen. Anders, ook goed, maar vooral héél anders dan Nina’s sublieme SOUL. Daar was er echt maar eentje van. Een onverschrokken vrouw met een hartbrekend talent.

 

Als afsluiter van twee uur Kunst & Cultuur op Vrijdag, dat Fabiola Veerman vandaag geheel in haar eentje draait, een artiest die op 12 december op het Right About Now festival acte de présence geeft: de Frans/Senegalese zanger/groep Faada Freddy, vroeger de  helft van de hiphopgroep Daara J Family. Hij treedt op met zijn groep die geen instrument aanraakt: volkomen a capella. Swingend, knap & mooi. Luister maar naar “Reality cuts me like a knife”. Senegalese soul.

https://www.youtube.com/watch?v=1oLN0fIFu-E

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?