Uitgelicht: Reinbert de Leeuw

Tot mijn grote vreugde kan ik weer eens wat klassieke muziek programmeren in Kunst & Cultuur op Vrijdag. Thea Derks, auteur van de biografie "Mens of melodie" komt praten over het onderwerp van die biografie Reinbert de Leeuw. De musicus en dirigent die de modern klassieke muziek op de Nederlandse kaart zette. Samen met Louis Andriessen, Misha Mengelberg en Jan van Vlijmen vormde hij in de jaren zestig de aktiegroep "De Notenkrakers", die zij opgericht hadden met het doel het heilige huis van de toen heersende uitvoerende muziekpraktijk eens flink door te laten tochten. Alle ramen en deuren tegen elkaar open en een frisse wind erdoor, jongens. Er is nog een enorm uitgestrekt muzikaal landschap buiten te ontdekken. Beethoven en Wagner zijn al genoegzaam bekend, nietwaar?

Uiterst bevlogen en integer bracht hij 'moeilijke' Russische componistes als Goebaidoelina en Oestvolskaya over het voetlicht. Hij zocht ze op, praatte uitvoerig met ze en repeteerde eindeloos in hun aanwezigheid zodat er geen misverstanden konden bestaan over hoe de componist de muziek bedoelde. Kagel, Messiaen en Ligeti, wij hadden ze allen waarschijnlijk niet gekend als hij ze niet liefdevol had opgediept, afgestoft en tentoongesteld had in het mooiste licht. Wij hadden ze misschien wel leren kennen maar een stuk minder goed begrepen.
Prachtig dat er mensen bestaan zoals Leonard Bernstein en Reinbert de Leeuw, die ons zo enthousiasmerend tot de kern van muziek kunnen voeren.Opdat wij net zo vervoerd raken als zij zelf werden.

Thea Derks neemt ook muziek mee. Ik weet niet welke. Ik koos Satie, de slimme, humorvolle componist, die dankzij de onlangs overleden pianist Aldo Ciccolini én Reinbert de Leeuw een hype werd in Nederland  in de zeventiger jaren. Bij welke vriend je ook kwam, overal slingerden achteloos de welbekende platenhoezen rond, samen met Astor Piazzolla en Leonard Cohen. 

Meer weten over en horen van Reinbert de Leeuw en alle hierboven genoemde componisten? Ze wachten op u op de eerste verdieping van de OBA Oosterdokseiland.
Ook de biografie Door Thea Derksen kunt u lenen, die staat op de vierde verdieping- waar trouwens ook Kunst & Cultuur op Vrijdag live opgenomen en uitgezonden wordt. U kunt daarbij aanschuiven.

Meer lezen over componisten als Kagel, Ligeti en Gubaidulina ? Kijk op Metha's Muziek

Comments are closed.