Uitgelicht: Have yourself a Rockin’ Christmas

Sorry, maar ik heb een hekel aan Wham's en Mariah Carey's kerstuitingen, dus dan zult u naar andere zenders of naar het eerste het beste winkelcentrum uit moeten wijken als u die wilt horen. Ik heb wel iets kruidigers dan die uitgekauwde kerststoplappen als "Last Christmas" of John Lennon's "Happy Xmas". Ik was altijd heel erg gek op Johnnie maar deze stoplap vergeef ik hem toch maar moeilijk, ook al is het Kerstmis…

 

Liever wat anders dan anders toch? 

 

We beginnen Kunst & Cultuur op Vrijdag met Fabiola Veerman nog redelijk lief en rustig met Gloria Estefan's kleine kerstboomje "Arbolito de Navidad" met een bescheiden latin twist en jaren 80 electronica.
Heel rustig is ook Mae West's Santa baby daarna, maar dat is een zeer bedriegelijke rust. Ze kon absoluut niet zingen, maar haar zingsprekende voordracht liegt er niet om: alleen maar een "sable" onder de boom en zo kan ze ook nog wel wat dingetjes als een "red convertible" of een jacht gebruiken, trouwens. Ze heeft namelijk zoveel lol gemist door zich te gedragen en ze kan misschien wel weer een engel zijn komend jaar…áls haar wenslijstje lekker afgestreept wordt. Kijken of de Kerstman net zo in haar gelooft als zij in hem! Ennu o ja: een ring zou ook niet verkeerd zijn!  

Als de beat wat sneller wordt kreunt ze:"Aaah! Ooh. Reindeers's coming!" en dan kun je mij wegdragen. 

 

Goed voor de digestie na het ongetwijfeld weer overvloedige en rijk omspoelde kerstmaal is bijvoorbeeld in het tweede uur bij Amber Roner, Bad Religion. "Hark! Hear the angels sing!" start haar uur nog redelijk sereen. Nou, dat valt mee, die jongens konden nog best zingen, als ehm, engeltjes, denk je aanvankelijk. Die engeltjes knauwen de Engelse carol wel ontzettend Amerikaans eruit trouwens. Maar wacht en "Hark!": opeens vliegen ze gierend door de bocht en rammen het serene kerstliedje in twee minuten respectvol naar Kingdom come. 

Kwam er in het eerste uur bij Fabiola al een Ruudje Rendier langs waar Mary J. Blige op zat en gaf zij hem al lekker de sporen op een jazzy manier, Brian Setzer in het tweede uur kan er ook wat van. "Let's get this shit rockin' a little huh?" en dáár rockt Rudolph met vetkuif boven zijn rode neus -niet van de kou- in een strakke leren broek en zwart leren jack, mét een gemeen snerpende Gretsch omgegespt. Mijn absoluut favoriete kerstcd.

Als laatste de Jackson 5- mammie die de kerstman kuste.Omdat dat traditie is sinds Amber presenteert. She loves it dus sluiten we zo af.

Op de Multimedia afdeling  van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Oosterdok, maar ook in de vestigingen Indische Buurt en Osdorp zijn stapels kerstcd's te leen. Van middeleeuws klassiek tot rock 'n' roll, van een soulvolle kerst tot een hiphopkerst in da hood. Van Elvis P. tot Justin B. Van Bach tot Beach Boys. Van de McGarrigles tot Bad Santa. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij/zij/het maakte kerstmuziek. Kom ze lenen. Nu kan het nog! 

 

En als je toch niets te doen hebt lees dan wat over muziek in Metha's Muziek. Fijne dagen!

Comments are closed.