Uitgelicht: Rolling Stones

Beetje moeilijk dit keer om een song te kiezen om 'uit te lichten'. Leo verzorgt dit keer de niet live muziek, dus moet de inspiratie uit zijn muziek komen. J.J. Cale? Alweer enige tijd geleden overleden, deze master of cool. Werkt echter een beetje als een spierverslapper bij mij. Zo relaxed dat je -en hijzelf misschien ook?- er goed bij in slaap kon vallen. Fraai hoor en zo makkelijk klinkend dat het wel virtuoos moet zijn maar dus te laidback naar mijn smaak. Eric Clapton heeft onlangs een eerbetoon aan J.J. Cale uitgebracht. Mmm. Nee, niet J.J. Van alle prachtigs dat Curtis Mayfield maakte is 'Gypsy woman' niet mijn onmiddelijke favoriet. Dus ook Curtis -dit keer- niet.

Mick Jagger en de Rolling Stones dan. Jaaaa, doe die maar.

Hun zegetocht op Pinkpop was naar verluid totaal. Jong en oud ging om toen de akkoorden van 'Satisfaction' klonken en 'Sympathy for the devil'. Ook al bleken Keef's vingers ondertussen zo stram en knokig geworden dat hij alleen maar die akkoorden er nog uitkrijgt, daar zijn z'n vingers gewoon naar vergroeid. Pas toen oud-gitarist Mick Taylor erbij kwam werd het nog wat qua gitaarkunst vertelde ons een kennis die nog geen concert in Nederland van de Rolling Stones gemist heeft en ook in verre buitenlanden menig concert van ze bezocht heeft.
Mick Jagger, die  26 juli 71 wordt heeft nog een enorme conditie, rent nog heen en weer en is nog zo slank als jonge god. Dat moet heel hard werken zijn in zijn eigen superdeluxe, airconditioned, mobiele sportschool met zijn tien personal trainers, maar toch. Respect.

Helaas konden niet-Pinkpoppers er maar tweemaal 20 seconden of daaromtrent van genieten op de TV. De heren Rolling Stones en hun zaakwaarnemers hadden hun veto uitgesproken over langere verslagen. Er was namelijk nog niet zo lang geleden een DVD in de handel gebracht met een redelijk recent concertverslag van de Rolling Stones en die DVD werden de fans geacht te kopen. Opgepoetst, foutjes in uiterlijk geretoucheerd, gephotoshopped. Foutjes in geluid, spel en zang weggefilterd etcetera. Zoals de heren zichzelf graag zien kortom. Fans dienen in de buidel te tasten voor deze DVD als ze honger hebben naar Rolling Stones. Niet op een publieke zender gratis voor nop hun helden kunnen bewonderen en eventueel opnemen. Nee, laat die centjes rinkelen s.v.p.!

Hoe ver zijn ze weggeraakt van de jongens die ze waren ten tijde van 'Heart of Stone', dat tijdens het tweede uur Kunst & Cultuur Op Vrijdag om ongeveer 16.36 uur klinkt.

'Heart of stone', een nummer dat tijdens onze "klassenavonden" altijd redelijk op het einde voorbijkwam als de stelletjes zich gevormd hadden zodat die daarop konden "slijpen" zoals dat toen heette. Ook wel 'schuifelen' of 'schuren' genoemd. Zelfs de puistige, lelijker jongenssoort die de hele avond "stoer" aan de kant de dansenden bespot hadden grepen dan hun kans én een tegenstribbelend meisje. Wij waren nog te netjes opgevoed om: "Ja dûh!" te zeggen. Die neerbuigende Amerikaanse klank bestond nog lang niet. "Is dat een rolletje pepermunt in uw zak of bent u zo blij met mij te kunnen slijpen?" werd het dan, om Mae West te parafraseren. Oi. Het genoegen was maar zelden wederzijds.

Jaja, 'Heart of stone'. Toen wij allen nog redelijk onschuldig waren. De Stones hadden de hunne al ruimschoots verloren, zie Mick Jagger. Die wist al heel goed welk effect hij op de camera en de meisjes had. Waar de centjes los te kloppen waren.

 


Tja, de muziekbusiness verloor in de jaren zestig van de vorige eeuw ook finaal zijn onschuld. Nu bepaalt een groep als Metallica en niet Pinkpop-organisator Jan Smeets wie er allemaal vóór hen komen te spelen op het hoofdpodium van Pinkpop. Uitsluitend Amerikaanse (vergane glorie) groepen in een stijl die niet detoneert met de hunne. Zodat een groot talent als Stromae naar het middenpodium verbannen werd waar al zijn fans hem niet konden zien wegens gebrek aan plaats.

De Rolling Stones en Metallica. Mastodonten.Megalomane dictators, die denken dat de wereld om hen draait. Bah.

 

Van alle bovengenoemde mastodonten, dictators en andere, leukere muzikanten zijn de cd's te leen op de Multimedia-afdeling, evenals alle niet live muziek die altijd te horen is in Kunst & Cultuur op Vrijdag van 15-17 uur op Amsterdam FM.

 

Voor meer over de Rolling Stones en andere muziek lees Metha's muziek Gimme shelter! .
Voor meer over muziek Metha's Muziekblog

 

 

 

 

 

Comments are closed.