Uitgelicht: Sexy Hot Chocolate thing

De Britse zanger van Jamaicaanse afkomst Errol Brown is 6 mei overleden aan levercirrose. Ach. Hij was 71, toch te jong om al te gaan. Errol Brown wekte altijd de indruk dat hij het naar zijn zin had. Dat hij helemaal op zijn plaats was in zijn lichaam en in zijn leven; omdat hij de dingen deed die hij graag wilde doen. Een man zonder spijt leek hij. Een levensgenieter pur sang. Die zou je toch het bereiken van een hoge leeftijd toedichten. Niet dus. Was het de drank die hem zo mellow en cool maakte? En die op den duur zijn lever aantastte? Of domme pech?


Errol Brown was ooit de zanger van de groep Hot Chocolate. Een hitgroep in de jaren zeventig van de vorige eeuw. (Oma remembers guys..) Het getuigde toen bepaald niet van goede smaak om publiekelijk ervoor uit te komen dat je hun muziek leuk vond. Nou, daar had ik toevallig altijd …lak aan. Mijn hemel, wat hebben wij altijd gedanst op Hot Chocolate. En ik voelde me geen moment "guilty' omdat ik van the 'pleasure' hield dat Errol Brown me gaf op muzikaal gebied. 

"You sexy thing", nou, dat was Errol wel. Zie die heupjes van 'm soepel en sexy meebewegen op de relaxte maar toch wel degelijk lekker funky muziek. Zijn stem, warm en soulful, had ook een venijnig randje en hij kon er hysterisch mee uithalen, eventjes maar. Dan was hij weer zijn eigen aangename zelf. Zo cool dat hij het nauwelijks zou laten merken als zijn lurex broek vlam zou vatten- zo omschreef iemand hem in de Engelse pers. Hij straalde een gemakkelijk zelfvertrouwen uit. Hij paste perfect in zichzelf. Een smooth operator met een voorkeur voor bling en glitter en hele strakke broeken.
Iemand die wist dat anderen hem respecteerden en van hem hielden omdat hij deed waar hij goed in was.
Zo was hij opgevoed door zijn moeder, die hem altijd vertelde dat hij niets meer of minder waard was dan een ander. Dat kleur of afkomst niets te maken hadden met je waarde. Dat je nooit de schuld moest geven aan je kleur of aan discriminerende blanken. Dat hij en hij alleen verantwoordelijk was voor zichzelf en wat hij van zijn leven maakte. Daar putte hij dat zelfvertrouwen uit.


Met Hot Chocolate had hij vele hits. Het leverde hem naast een financieel comfortabel leven zelfs een Member of the British Empire onderscheiding op.
Eind jaren negentig, toen de groep allang opgeheven was en Errol verder rondtoerde met de Hot Chocolate-erfenis, werd 'You sexy thing' opeens weer een grote hit omdat de song nogal treffend gebruikt werd in de film "The full Monty".

Als hommage aan Errol, zijn levenskunst en zijn muziek dus "You sexy thing" als begin van het tweede uur Kunst & Cultuur op Vrijdag. Is dat wel Kunst? Is dat wel Cultuur? Welja. Als je zoveel mensen hebt laten genieten van je muziek is dat een hele kunst. En Hot Chocolate hoort zeker bij de glitter en bling in de disco-cultuur van de jaren zeventig.

 

Jongens en meisjes op plateauzolen in strakke glimmende lurexpantalons met veel wild haar en een gitaar. Of kaal als een biljartbal zoals Errol Brown. Ze maakten in de jaren zeventig veel allemachtig swingende muziek- die de OBA op de Multimedia afdeling nog op cd heeft. Voor uw eigen dampende discofeestje! Met glitterbal!

 

Lees meer over allerlei muziek in Metha's Muziek.

 

 

Comments are closed.