Uitgelicht: Spacemusic

Wat is dat voor muziek, die klinkt aan het begin  van het eerste uur Kunst & Cultuur op Vrijdag? Probeer dat maar eens te plaatsen! Is het muziek gemaakt door lijmsnuivertjes, die losgelaten zijn in een opnamestudio? Of muziek gemaakt door Afrikaanse jongeren die constant aan een enorme spliff hangen? Het klinkt werkelijk overal en nergens naar. Als je iets denkt te herkennen, een soukous gitaartje uit Congo misschien, wordt het vervormd tot het klinkt (en eruitziet!) als een soort ruimtevaarder, die zo stoned is als een garnaal- zoals dat in de jaren zeventig heette.


Het is de wonderlijkste muziek die ik in lange, lange tijd heb gehoord. Dit krankzinnige geluidscollectief dat Mbongwana Star heet, heeft ook nog eens iets zeer hypnotisch. Als het nummer afgelopen is schud je ongelovig je hoofd: wat was dit wat hier langskwam? En dan wil je het nog eens horen omdat je je oren niet geloofde.

Het is dus Afrikaans. Het komt uit een van de armste steden van Afrika, Kinshasa. Het is  Mbongwana Star met Malukayi.
Twee musici uit die groep speelden voorheen in Staff Benda Bilili, de groep Congolese straatmuzikanten die vroeger in de omstreken van de dierentuin in Kinshasa hun muziek maakten op instrumenten vervaardigd van straatafval. Opvallende muzikanten, een paar al aardig op leeftijd zijnde mannen in rolstoel (ooit polioslachtoffer) en een stel jonge straatschoffies die met veel branie en bravoure een schitterend klinkende mix van soukous, rumba, r&b en reggae spelen. “Staff Benda Bilili” betekent iets als “door schijn heenkijken”.
Andere musici wensten niet met Ricky Likabu en Coco Ngambali te werken omdat de oprichters van die groep in een rolstoel zaten. Omdat ze de “schijn tegen ” hadden door hun polioverleden gaf niemand ze een kans, vandaar dat ze op straat speelden en zelfs in de dierentuin oefenden omdat het daar lekker rustig was.Tot zij werden gehoord door een Belgische producer die zich specialiseerde in Congolese muziek en in Kinshasa op zoek was naar nieuwe muziek. Hun eerste album ( voornamelijk opgenomen in de Kinshasa Zoo) werd een gigantisch succes in de hele wereld.

Waar Staff Benda Bilili in armoe en zorgelijke omstandigheden 6 jaar bleef bestaan was het in het voze muziekwereldje snel afgelopen door onderlinge twisten over zeggenschap en geld.
Ricky en Coco hadden echter nog steeds veel noten op hun zang, zij ‘recycleden’ hun groep, net als vroeger ze vroeger straatrommel tot instrumenten recycleden, ”Staff Benda Bilili’ om naar ”Mbongwana Star”; mbongwana betekent verandering. Zij ronselden andere jonge straatschoffies/muzikanten en vonden een producer in de Europeaan Liam Farrell, die Kinshasa’s rafelige maar explosief creatieve muziekscene aan het afstruinen was op zoek naar energie, punk, spunk. Dit vond hij allemaal verenigd in de holderdebolder psychedelica op opwindende ritmes van Mbongwana Star.

 

Op de Multimedia-afdeling van de OBA aan het Oosterdokseiland vindt u behalve Staff Benda Bilili en Mbongwana Star, de roemruchte voorgangers van deze groepen die Mbongwana Star eer bewijzen in hun muziek: Tabu Ley Rochereau, Franco, soukous en vele andere Congolese/ Zaïresemuziek.

Lees meer over muziek in Metha’s muziek.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?