Uitgelicht: Stromae, bâtard ou non?

Deze keer in ‘Uitgelicht’ een track in het tweede uur van Kunst en Cultuur op Vrijdag, 18 april 2014 bij Amber om 16.26 uur ongeveer een man die eigenlijk geen spotlight behoeft, hij staat al enorm in de schijnwerpers: Stromae met “Bâtard”.

 

Maar wie is dat eigenlijk, die maestro in de schijnwerpers? Een kekke vent die alles mee schijnt te hebben; bijzonder muzikaal begaafd met een bijzonder vormgegeven uiterlijk. Scherp IQ, zakelijk inzicht, begaafd vormgever. Die alle trucjes van de showbiz lijkt te beheersen en meer. Die superslim het achterste van zijn tong niet laat zien. Maar. De wereld vraagt om stellingname! Je kan en mag noch het een noch het andere zijn. Want: je moet óf het een óf het ander zijn! Ben je links of ben je rechts? Ben je macho of homo? Ben je niets of juist alles- of kan je soms niet beslissen? Hé, niet van mening veranderen imbeciel! Ben je nou Hutu of Tutsi? Vlaming of Waal? Ben je nou blank of bruin? Ha! Meneer neemt geen standpunt in hè want meneer komt nergens vandaan hè! Zijn beste vrienden zijn zwart én Arisch! Ah meneer doet liever niets dan dat ie iets slechts doet hè!
En dat allemaal in prachtig bijtend Frans. Bij vertaling gaan woordspelletjes die ‘raciste’’ aan ‘’racines” koppelen helaas verloren. Zie hier de Franse tekst van “Bâtard”.


Wie er in de schijnwerpers staat wil zeggen noch het ene noch het andere te zijn maar een mengvorm van veel: een “bastaard”. Dat was hij, is hij en zal hij altijd blijven. Nergens bij horend. Belg en Ruandees. Blank en zwart. Het beste van beide werelden, benijdenswaardige "bastaard", wees er maar trots op.
 

Deze song is geen hit geworden gek genoeg -of moet het nog worden- terwijl het me toch dé sleutelsong tot het wezen van “Stromae” a.k.a. Paul van Haver lijkt te zijn.
Dé song, die beter dan Formidable, demonstreert dat hij goed naar de sarcastische dictie en het vilein van zijn grote voorbeeld Jacques Brel geluisterd blijkt te hebben. Daar zit dan nog een riedeltje achter op het jennende toontje waarop kinderen elkaar uitjouwen: nananananana! Lekker puh!

De cd’s van zowel Stromae als Jacques Brel zijn (voor een vergelijkend onderzoek) uiteraard te vinden en te huur op de eerste verdieping van de OBA Oosterdok bij de Multimedia afdeling. Met vele andere Franstalige chansons of popmuziek.

Zie voor meer over Stromae Metha's Muziek .

 

 

 

 

Comments are closed.