Uitgelicht: The Baron of Blood

Twee tracks in Uitgelicht die te maken hebben met één onderwerp: David Cronenberg, de

Canadese regisseur van controversiële horrorfilms als Videodrome en The Fly.

 

Kort door de bocht zijn thema’s in zijn films: hoe de moderne mens zich staande houdt in een alsmaar veranderende en steeds mensvijandiger wordende omgeving. Dat gaat in Cronenbergs' films vaak gepaard met veel, soms schokkend virtueel geweld, mutaties en hevige realiteitsvervorming.

 

 

David Cronenberg over wie een tentoonstelling te zien is in Eye -een interview daarover bij Amber in het tweede uur- had ooit Debby Harry van de toen razend populaire groep Blondie gecast in Videodrome- een film die je niet in je eentje op een donkere avond moet bekijken!

Van Blondie “Atomic” om 16.04 uur.

 

De tweede track komt ongeveer tien minuten later en is van de “huiscomponist” van David Cronenberg, Howard Shore, onder andere en waarschijnlijk meer bekend van zijn muziek in de “Lords of the rings” trilogie.

Deze track komt uit “A Dangerous mind”, de film over de strijd tussen titanen Carl Jung en Sigmund Freud; beide psycho-analisten vertolkt door de -mijn opinie- twee interessantste acteurs van dit moment: Michael Fassbender en Viggo Mortensen. De laatste speelt regelmatig in David Cronenbergfilms, aangetrokken als hij wordt door de bepaald niet alledaagse, uitdagende en diepgravende aanpak van deze regisseur.

 

Zoals aan de muziek te horen is -de Chinese sterpianist Lang Lang beroert de toetsen- is deze film heel ingetogen. Geen body-horror ditmaal maar de peilloze diepten en de horreurs van de geest. Van wat de mens drijft kortom. Sex, voor een groot deel dus. In het bijzonder SM in deze film.

 

 

Alle films op dvd van David Cronenberg, vele soundtracks en uiteraard alles van Debby Harry, Blondie en Lang Lang is te leen op de Multimedia-afdeling van de OBA aan de Oosterdokskade. Daar was het de laatste tijd wat stilletjes betreffende nieuw cd-aanbod, maar de stroom is nu gelukkig weer op gang gekomen.

Vandaar de nieuwste Jett Rebel, War on Drugs, Blaudzun, Chet Faker en Jack White III vandaag in Kunst & Cultuur op Vrijdag van 15-17 uur!

 


Alle niet-live muziek is altijd afkomstig uit de OBA collectie.

 

 

Voor meer verhalen over muziek zie Metha's Muziekblog, deze keer over Iraanse instrumentale muziek en Metha's Muziek
 

 

Comments are closed.