Uitgelicht: Transgender

In FOAM loopt momenteel een expositie over twee transgenders in Tokyo, Bible en Dildo, gefotografeerd door Momo Okabe, winnaar van de FOAM Paul Huf Award 2015. Over deze expositie gaat het eerste onderwerp in Kunst & Cultuur op Vrijdag bij Fabiola Veerman.

Er zijn best veel songs gemaakt, geïnspireerd door transsexuals, transgenders en crossdressers. "Lola" van de Kinks is wel een van de bekendste maar er zijn er veel meer, google maar eens. 

 

"I think Lou Reed's the last person in the world I'd I want to kiss" David Bowie 1983

 

Er waren twee heel grote popartiesten die persoonlijk zeer gefascineerd werden door transgenders en crossdressers. David Bowie en Lou Reed hadden beiden op een zeker punt in hun leven een liefdesaffaire met respectievelijk een crossdresser en een transgender. Deze dames fungeerden een tijdlang als muzes voor beide mannen en inspireerden hen enorm.
Lou Reed kwam met het album 'Coney Island Baby'  waar ene Rachel model voor had gestaan. Volgens Reed: "Rachel knows how to do it for me.No one else ever did before. Rachel's something else". Later kwam het aarts-opportunist Lou Reed beter uit om niet meer bi-sexueel te zijn en verdween Rachel geheel uit zijn (publieke) leven. Terug naar de '
wild side' waar ze ooit opgepikt werd door heer Reed, zonder twijfel. Voor haar om 15.04 uur in Kunst & Cultuur op Vrijdag "Walk on the wild side" van Lou Reed uit 1972 geproduceerd door David Bowie.

Dan deed diezelfde David Bowie dat toch weer even met meer klasse en stijl dan ome Lou. David & Romy keken elkaar in de ogen en zoals Romy Haag zei: vanaf dat moment was het zonneklaar dat zij enige tijd met elkaar moesten doorbrengen. Ja, het was een liefdesaffaire: "He was such a boy!". Zelf was ze ook nog maar net 23. Romy was/is een zeer mooi gelukte transgender die de beroemde nachtclub ''Chez Romy Haag" in Berlijn runde. Bryan Ferry, Iggy Pop, Freddy Mercury en Mick Jagger waren samen met Bowie veelgeziene gasten. Zij was de reden waarom Bowie naar Berlijn verhuiste. Hij groeide daar naar de piek van zijn creatieve kunnen, zijn beste werk maakte hij daar.
Van het album "Lodger" uit 1979 van David Bowie koos ik "Boys keep swinging". Getuige de videoclip van dat nummer heeft Bowie fijn in de garderobe van Romy mogen grasduinen en haar visagie mogen gebruiken. Ik weet echter niet of ik zijn travestievrouwen nou zo mooi vind…eigenlijk zijn ze wel een beetje hekserig…

 

Lees over Bowie en andere muzikale fenomenen in Metha's muziek

 

Comments are closed.