Uitgelicht: Typhoon

Het lijkt wel herfst buiten en het is pas augustus. Schandelijk! ‘t Is de schuld van Bertha, de orkaan in het Caribisch gebied die afgezwakt tot een tropische storm de Atlantische Oceaan overstak en in haar boodschappentasje veel regen en veel wind en dalende temperaturen meenam voor ons, arme Europeanen die toch al zo weinig zon mogen consumeren…

Een tyfoon of cycloon is de benaming voor een orkaan aan de Aziatische kant van de wereld. Deze brengen meestal veel ellende en schade, materieel en immaterieel, net als orkanen. Ze ontstaan door opwarming van het zeewater en daling van luchtdruk. Atmosferische storingen horen op deze pagina niet thuis, maar Typhoon Glenn wel!

 

De Typhoon die ik bedoel zorgt zeker ook voor opwarming van de atmosfeer. Met een zeer ontwapenende lach pakte hij de harten van de toeschouwers in. De tent waarin hij optrad op Lowlands explodeerde haast door ongekende opwarming die aangefakkeld werd door zijn swingende muziekmix van kaseko, jazz, hiphop, pop en funk. Wat een feestje maakte hij er samen met zijn band plus Benjamin Herman plus André Manuel van. Veel op Lowlands was toch wel dertien in een dozijn, had je in varianten al eerder gehoord maar Typhoon sprong eruit, samen met Stromae. Dit zijn jongens die een totaal eigen muziektaal hebben gevonden, een totaal origineel concept, als je dat zo oneerbiedig mag betitelen.

Dit is, net als Stromae, ook niet zo’n boze rapper. Geen ongenuanceerde hiphop, die oproept tot actie anti een verrotte maatschappij. Die fase heeft hij gehad. Typhoon a.k.a. Glenn de Randamie is uitgeraast. Is niet meer ongericht opstandig, blaast geen maatschappelijk heilige huisjes meer omver. Heeft zijn zaken op orde, voor zover een mens ooit zijn zaken op orde kan hebben. Heeft tijd genomen voor introspectie, voor beschouwing en dat zorgde op zijn laatste cd voor filosofische en poëtische teksten. Net als Stromae is ook zijn spel met taal bijzonder. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik rappers altijd zo slecht versta. Gelukkig schrijven fans hun teksten uit op het internet. Zo ook met “Zandloper” dat ongeveer op de helft van het tweede uur van Kunst & Cultuur op vrijdag bij Amber gedraaid wordt. Al lezende treft het me hoe hij alledaagse zaken niet op alledaagse manier verwoordt.

 

Maar het mooiste, op zijn lach na, is de muziek van de “overkant’ die er zo lekker in doorklinkt door zijn ritmesectie en zijn blazers. De muziek van zijn ouders, groot- en overgrootouders. Die heerlijke kaseko, de klanken van bazuinkoren, de muzikale Surinaamse erfenis kortom. Zuid Amerika heeft salsa, son, tango, bossa nova maar wij hebben dankzij volstrekt fout handelen in het verleden van onze voorouders toch maar mooi deze muziek. Kwam er toch nog wat goeds uit die misdaden voort.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?