Uitgelicht: Under the skin van Micachu

Het eerste, wat zullen we zeggen, lichtelijk merkwaardige lied dat langskomt in Kunst & Cultuur op Vrijdag om 15.04 uur is van de groep Micachu & The Shapes. Micachu staat voor zangeres, producer, zangsmid en componiste Mica Levi (1987). Een onorthodox tiepje, dochter van twee muzikanten, bij wie de appel ook niet ver van de boom viel. Zijzelf maakt muziek op het snijvlak van modern klassiek en Londonse punk.

"Holiday" van Micachu & The Shapes is nog de minst bizarre track die ik kon vinden. Ongehinderd door alle kennis, die ze opdeed bij de gedegen klassieke muziekopleiding die zij volgde, zoekt zij haar geheel eigen muziektaal, die ze vervolgens speelt op eigengebouwde muziekinstrumenten. Micachu & The Shapes eerst album werd geproduceerd door Matthew Herbert, welbekend producer en muzikant in het electronische genre. Ze omschrijft haar muziek zelf als pop maar haar muziek is redelijk ver verwijderd van de simpele akkoordjes en makkelijk meezingbare refreintjes van een hitsong.

Zij is echter zeer muzikaal en getalenteerd viel mij op bij het bekijken van "Under the skin", de film van Jonathan Glazer met een prachtig vreemde Scarlett Johansson in de hoofdrol. De muziek die Mica Levi erbij componeerde is een zeer bepalend meespelende 'actrice', kippenvel veroorzakend creepy, mysterieus, onaards. Sfeerbepalend, gespeend van elke emotie tot er af en toe wat warmte van violen insluipt. Zo alien als maar kan.

Luister maar naar de tweede track die om ongeveer 15.14 uur klinkt "Lonely void". Er schuren wat violen als nagels over een schoolbord. Een slagwerker lijkt mechanisch de dood aan te zeggen als in een Russisch orthodox rouwritueel. Hier gebruikte Mica wel degelijk haar klassieke muziekkennis want deze opbouw schijnbaar zonder begin of einde lijkt veel op "Lontano" van de Hongaarse componist György Ligeti. Een stuk muziek dat voor een horrorfilm gebruikt werd en een heel sterke medespeler werd van Jack Nicholson in "The Shining" van Stanley Kubrick.

De OBA Multimedia afdeling heeft veel andere prachtige filmmuziek- ook muziek van de films van Jonathan Glazer, cd's met muziek van György Ligeti én dvd's met Scarlett Johansson en filmmaker Jonathan Glazer te leen.

Binnenkort meer over Györgi Ligeti en Mica Levi in Metha's Muziek op de OBAsite en wat later hier.

Comments are closed.