Uitgelicht: Wim T., klootzak & Lieve Hugo, tong in m’n neus

Fabiola heeft een fijn programma vanmiddag: maar liefst 2 uur presenteert ze Kunst & Cultuur op Vrijdag, want Amber Roner-van-het-tweede-uur zit op Lowlands. Daar hoort u volgende week vast meer van!

img170.jpg

Fabs heeft weer vele interessante gasten, waaronder Wim T. Schippers. de roemruchte meligheid in eigen persoon. Tja dan kan je als programmeur (programmeuse?) niet om de muzikale oprispingen van de man heen: ‘RonFlonFlon avec Jacques Plafond’ aka Wim T, was 364 afleveringen lang op de VPRO radio te horen in de jaren tachtig. Absoluut ontsporende chaos was en is waarschijnlijk nog een liefhebberij van Wim T. dus Fabs is hierbij gewaarschuwd.
Van Jacques Plafond, Wilhelmina Kuttje en Jan Vos (Clous van Mechelen) hoort u het diep filosofische en woest allitererende “Schaterlachend langs ravijnen”. Zullen wij het ooit leren? Valt het tij nog wel te keren? Ik mag vrezen en hopen van niet! De chaos op de vierde verdieping van de OBA wordt afgesloten met “Klootzak”. De klootzak – die constant speelt met zijn eigen ‘hamertje tik’- blijkt Wim T. zelf te zijn. Hij zegt het, niet ik.

Iemand die ongetwijfeld ook graag met zijn ‘hamertje tik’ speelde was Lieve Hugo. Ook zo’n lekker ding. ‘Ruzie Hugo’ werd hij als kind genoemd omdat hij zo’n kort lontje had. Hij ontdekte dat hij die razernij kon kanaliseren door te zingen. In Suriname werd hij al gauw een doorslaand succesnummer door zijn vermengen van traditionele kawina en bigi pokoemuziek met opwindende New Orleans muziekstijl-blazers en latin. Zo succesvol was hij ook in Nederland dat hij het voor elkaar kreeg gevraagd te worden voor het keurige Holland Festival en in het Concertgebouw zelfs de Hollandse houten klazen aan het dansen kreeg.

Het succes was zoals voor vele artiesten ook voor hem te belastend; hij werd een grootverbruiker van tabak en alcohol. Door teveel optreden en te grote inname kreeg hij maagkanker. Daar dat toen in Surname niet goed te behandelen viel verkaste hij naar de Bijlmer, waar hij echter onverminderd populair onder de hier wonende Surinamers -toen nog rijksgenoten- veelvuldig bleef optreden én innemen,

Hij zou optreden op het Srefidentifeest in Suriname (25 november 1975)  maar bezweek aan uitputting en kanker enkele dagen hiervoor, 15 november 1975. Zijn muziek blijft onverminderd populair en leuk, daarom om 15.55 uur ”Na foe sang ede, je tong in m’n neus, je tong in mijn oor. Je kust me zo je zoent me zo”. Hij zegt het, niet ik. 

Vóór Lieve Hugo klinkt de eveneens geweldige Surinaams-Nederlandse jazzband Fra Fra Sound. Zij treden 11 september op het Metro Movies Festival op metrostation Bullewijk op waar zij de film “”Baraka” zullen voorzien van hun geheel eigen soundtrack.

Waarom krijgt deze heerlijke, fantastische muziek uit Amsterdam en van voormalig ‘overzeese gebiedsdelen’ toch niet de erkenning en de populariteit die bijvoorbeeld salsa en samba al zo ruimschoots genieten in Nederland? Onbegrijpelijk. 

 

Lees meer over muziek uit alle windstreken in Metha’s Muziek en kom bovenstaande heerlijke zomermuziek lenen op de OBA Oosterdokskade

 

 

 

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?