Uitgelicht: Windmuziek

Steppenroller. Tuimelkruid. Poëtische woorden die de verbeelding meteen aanjagen, over allerlei grenzen heen. Tumbleweed, een bol baaltje ineengestrengelde, verdroogde plantentakjes, die losgeraakt van hun ondergrondse wortels als een willoos doelloos rollend object door de wind voortgeblazen wordt, dan weer hierheen, dan weer daarheen. 
"Kurai kurai" is Kirgizisch voor 'steppenroller' en eveneens de titel van het speelfilmdebuut van cineaste Marjoleine Boonstra. Deze film speelt op de steppen van Kirgizië, de camera rolt als een 'steppenroller' van de ene uithoek van Kirgizië naar de andere en pikt onderweg allerlei verhalen op. 
De speelfilm "Kurai Kurai" is het eerste onderwerp in het tweede uur van Kunst en Cultuur op Vrijdag bij Amber.

Het tweede uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag opent muzikaal met oude maestro Neil Young. Hij zingt "Tumbleweed". De man is canadees maar Amerikaanser dat dit klinken kan haast niet. De ukulele geeft de sfeer van het oude Midwesten weer, waar over de highways, byways en zandvlaktes altijd vele tumbleweeds tollen. Neil gebruikt de tumbleweed echter als metafoor. "The way we hold on as we tumble through the night…to make our way back home again".

Wind waait onbedoeld of bedoeld altijd door de muziek van jazzblazer Jan Garbarek. De man komt uit Noorwegen en speelt tenor- en gebogen sopraansax. Je voelt de adem door het instrument gaan, hij produceert een klank helder en messcherp als ijs en als je hem hoort voel je de koude noordenwind die door de fjörden huilt maar je kunt je er net zo goed een gierende, striemende wind bij voorstellen die over stepppen van het verre oosten raast. Jan Garbarek maakt hele fijnzinnige, verstilde jazz, die in sommige oldskooljazzhoeken ook wel minachtend als New Agemuziek betiteld wordt. Hij is een van de pijlers en gezichtsbepalers van het Duitse kwaliteitslabel ECM, dat grossiert in etherische, sferische jazzmuziek.  "Red wind" is het nummer dat om kwart over vier door de ether blaast.

 

Voor meer wind- en andere muziek bezoek de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok

Voor meer verhalen over muziek Metha's Muziek of de mijn pagina op de website van de OBA

 

 

Comments are closed.