Uitgelicht: Young Paris

Soms is het best moeilijk en moet ik mezelf even achter de oren krabben: waar nu weer een stukje over te schrijven? Wie nu weer eens uit te lichten uit het Kunst & Cultuur op Vrijdag- muziekaanbod?Er valt een uurtje weg vandaag en in het tweede uur zit voor de helft live muziek, dus er was niet heel veel te programmeren- valt er dan wel wat ‘uit te lichten’?

Maar muziek laat me nooit in de steek en ook nu diende er zich weer muziek aan waarvan ik dacht: ja! Dit keer geïnspireerd door de programmering van het Right About Nowfestival op 10, 11 en (in dit geval) 12 december 2015, het eerste onderwerp bij Amber Roner vanaf 16.00 uur.
Een foto viel op tussen de deelnemers aan het festival: ‘Young Paris’, beschilderd als een Fela Kuti in zijn beste jaren. De muziek, die hij maakte, op Youtube opgezocht: ‘KAKE’, klonk goed. Grootsteeds, urban zoals dat heet maar met een zeer ‘Afrikaans’ gevoel in ritmes.

Op de video zie je een in traditionele Congolese (?) outfit gestoken man een balafon bespelen maar op de track klinkt electronica. De dansers Afrikaans-met-hiphop-moves. De muziek een mix van metropoolrap, electro en traditionele  laten we het maar panAfrikaanse ritmes noemen -ik ben geen kenner van traditioneel Congolees en trouwens, de jonge “Parijzenaar” komt net zomin uit Parijs als uit Congo, maar blijkbaar uit New York.
‘Young Paris’- hij draait zijn hoofd om als je “Milandou Badila” roept- is wel kind van twee Congolese ouders, die zelf hun sporen op het internationale toneel verdienden als oprichters en sterdansers van het Ballet National du Congo en Les Grands Ballets d’Afrique Noire.

Naar het schijnt gaat achter de naam ‘Young Paris’ een heel collectief schuil, te weten bijna het hele gezin Badila. In de bio wordt gerept van 10 (!) broers en zussen van Milandou die tezamen ‘Young Paris’ vormen.

Zo te zien en te horen heeft de groep als streven  de “Afrikaanse” identiteit prominent op de kaart te zetten en het continent de rechtmatige plaats in de wereldorde toe te laten kennen.

Waar ontstond immers ooit de mensheid? Waar groeien mineralen en grondstoffen als het ware aan de bomen? Wie profiteren daar echter uitsluitend op grote schaal van en wie worden daar geen cent rijker van?
Een oproep tot bewustwording, zaken in eigen hand nemen en vooral trots op je afkomst zijn.
“Afropunk” wordt deze stroming genoemd, genoemd naar een weekend durend festival in Brooklyn, NY. Een festival dat een staalkaart wil bieden van de vele cultuuruitingen van alle Afrikaanse nationaliteiten in de diaspora. Dit festival kreeg ook een Europese vertakking in, jawel, Parijs.

‘Young Paris’ werd ontdekt door Arcade Fire en uitgekozen als act voor hun  jaarlijkse Kanpé Karnaval, een jaarlijks festival opgezet door Arcade Fire om geld in te zamelen voor Kanpé, een Haïtiaanse hulporganisatie.
Waar Milandou opgepikt werd door en vervolgens geafficheerd werd als hét gezicht van ‘Afropunk’.
Hij richtte zelf het merk ‘Melanin” op die “people of color” uitnodigt de schoonheid van hun huidskleur te beminnen en te vieren.

Lees meer over ( o.a.) Afrikaanse muziek in Metha’s Muziek

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?