Uitgelicht: Yun Miyake

Yun qué? Yun Miwatte? Yun Miyake, Japans componist. Nóóit van gehoord zult u zeggen. Nee, ik ook niet voor ik de film "Pina" had gezien, de prachtige film van Wim Wenders over danslegende Pina Bausch.

Daar sprongen een paar muziekjes in het oog en het oor door hun speelsheid. Door de vrolijkheid, die de energieke choreografie naar een nog hoger peil tilde dan die al stond.

Moeilijk te plaatsen muziek, die muziek van Yun Miyake; electronische bliepjes, sterk ritmisch, ook een beetje glijerig, soms op het kitscherig-Hollywoodachtige af maar wel muziek waardoor je zelf mee wilt dansen en gek wilt doen, net als de dansers van Pina Bausch.

Wie is die man? Yun Miyake, geboren in Kyoto, Japan, 8 januari 1958. Ontdekt door een andere Japanse trompettist, Terumasa Hino. Miyake studeerde af aan het prestigieuze Berklee College of Music in de U.S.A. hij componeerde behalve een aanzienlijk aantal eigen albums ook de muziek achter vele documentaires en films. Werkte samen met mensen als David Byrne, Arto  Lindsay, Grace Jones, Vinicius Cantuaria, Michael Brecker, Nina Hagen en vele andere musici uit allerlei disciplines. Yun Miyake heeft, niet verbazend dus als je zijn dansende muziek hoort, ook voor vele choreografen en theatermakers gecomponeerd, waaronder Robert Wilson en Philippe Decoufflé. 

 

De track die te horen is in Kunst & Cultuur op Vrijdag, om ongeveer 16.16 uur in het tweede uur bij Beitske is Exibida. Uitgekozen om het onderwerp in Kunst & Cultuur dat dan behandeld wordt: 'Julidans', het zomerfestival voor hedendaagse moderne dans in Amsterdam. De Braziliaanse stem van Arto Lindsay zingt zwoel over de springerige muziek heen. Exibida komt van de cd: "Lost Memory Theatre" van Miyake uit 2013. Het Lost Memory Theatre stelt hij zich voor als een plek waar mensen hun herinneringen zouden terug kunnen vinden, die ze kwijt zijn geraakt tijdens een of andere catastrofe. Waar zij ook eventueel hun eigen herinneringen zouden kunnen samenstellen, hierbij geholpen door de muziek die zelf ook herinneringen creëert. Een theater van gevonden geluid dus. 

Muziek van Yun Miyake is te leen bij de OBA, evenals de Wim Wenders' docu "Pina". Ook Pina Bausch' Tanztheater is op dvd te huur. Voor meer over Pina Bausch zie Metha's Muziek.

 

 

 

 

Comments are closed.