Uitzetting Marokkaanse moeder schendt mensenrechten

De uitzetting van de Marokkaans-Amsterdamse Aicha el Maher, moeder van vier kinderen, schendt mensenrechten. Dat stelt kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP, die wil dat staatssecretaris Fred Teeven van Vreemdelingenbeleid de uitzetting tegenhoudt.

El Maher woont sinds 2007 in Nederland, maar beschikt niet over verblijfspapieren. Ze is in afwachting van haar uitzetting opgesloten in detentiecentrum Rotterdam. Haar kinderen van acht, zes, drie en een jaar oud, die allen de Nederlandse nationaliteit hebben, verblijven bij een buurvrouw (te zien op de foto). Hun vader is niet in staat voor ze te zorgen.

Gesthuizen heeft kamervragen gesteld, waarin ze vooral aandacht vraagt voor de kinderen: ‘Erkent u dat het niet wenselijk is,’ schrijft ze de staatssecretaris, ‘als kinderen noodgedwongen door een ander dan hun biologische ouder moeten worden opgevoed?’

Bovendien kan de zaak juridisch niet goed onderbouwd worden, omdat de uitzetting in strijd is met de mensenrechten: ‘Er bestaat in Europa een recht op gezinsleven. Dat wordt hier met voeten getreden,’ aldus Gesthuizen.

Volgens Gesthuizen is de uitzetting niet te rechtvaardigen: ‘Ik heb in elk geval nog niet de argumenten gehoord waarmee dit goed te praten is. Als je het niet kunt uitleggen, moet je het niet doen.’

Bron: het Parool.

Comments are closed.