UPDATE: Liveblog verkiezingen!

Gisteren waren de gemeenteraadsverkiezingen! Over de uitslag houdt AmsterdamFM u op de hoogte met het laatste nieuws over de ontwikkelingen van de verkiezingen. Voor het updaten van deze pagina: toets F5.

 

//

10:31 D66 is de grootste partij van Amsterdam geworden. De uitslag kwam om iets voor middernacht binnen. De partij van Jan Paternotte haalde 16 zetels, 6 zetels meer dan de PvdA, die uitkwam op 9 zetels en een historische nederlaag leed.

 

 

18:45 Opkomst in Amsterdam is wel iets hoger dan in 2010. De opkomst in Amsterdam was om 18:00 uur was 27,5 %, in 2010 was dat 26,2% geen enorme stijging dus, en alsnog ver onder het landelijk gemiddelde. 

 

18:17 De stemfiehype is opgepikt door de buitenlandse media. Zowel Reuters als het Franse AFP maken er melding van. http://reut.rs/1j5Knz1 via @reuters 

 

18:10 Inderdaad de opkomst lijkt te zijn gestagneerd. De opkomst is namelijk nu landelijk lager dan in 2010. De NOS meldt dat de opkomst om half zes 37% was. Dat is 3% lager is dan in 2010. Toen was de opkomst rond die tijd op 40%. Vier jaar geleden ging uiteindelijk 54 procent van de kiesgerechtigdenstemmen. Hoe hoog het opkomstpercentage uiteindelijk wordt, we zullen zien. Stemmen kan in iedergeval tot 21:00 uur vanavond. 

 

 

18:00 Parodie op de stemfie: de plankfie 

 

 

 

 

17:00 Het Samson potlood duikte weer op…In 2012 werden ze verboden, want dit was iets te veel een steuntje in de rug voor de PvdA, maar hij is weer opgedoken, niet in Amsterdam overigens. 

 

 

 

 

16:47 Het aantal ondernemers dat bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag op de VVD stemt, is meer dan gehalveerd in vergelijking met de verkiezingen van 2010, dat meldt NU.nl en blijkt uit een peiling van DVJ Insights in opdracht van Z24.nl. Met de PvdA gaat het eveneens slecht, ook daar lijkt het aantal stemmen zijn te gehalveerd. Wie profiteren daarvan? Vooral lokale partijen trekken ondernemers, het aantal temmen verdubbelt daar van 11 naar 23%. Ook D66 profiteert. 13% van de ondernemers stemt op D66 in plaats van 10% in 2010.

 

 

16:00 Opkomst landelijk even hoog als in 2010. De hogere opkomst lijkt te zijn gestagneerd en is nu even hoog als in 2010. De opkomst om half 4 was 29 procent, zo heeft onderzoeksbureau Ipsos berekend. Dat is hetzelfde percentage als vier jaar geleden. Toen kwam de uiteindelijke opkomst uit op 54 procent.

 

 

15:50 ook met een verlopen paspoort kun je stemmen…..

 

 

 

15:32 Dit is wel een hele bijzondere selfie van Pieter Hilhorst… of is de foto van het ingevulde stembiljetbewijs dat hij niet op zichzelf stemt? Heb jij er ook een gespot? tweet hem naar @amsterdamFM 

 

 

15:27 Vooral last minute stemmers maken massaal gebruik van de stemwijzer. Dat meld NU.nl. Bij het Kieskompas hebben inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders de online vragenlijst ingevuld, terwijl de teller bij de Stemwijzer rond 12.30 uur bleef steken op ruim 840 duizend stemadviezen. 

 

15:22 Ook Arjen Lubach maakt even een selfie vanuit het stemhokje….

 

// Pauw en witteman maken zich ook op voor de uitslag vanavond! 

14:35 In Bos en Lommer heeft een man in nikaab proberen te stemmen, maar werd ontdekt! Hij wilde zich identificeren met een paspoort van een jonge vrouw. En medewerker van het stemlokaal vertrouwde het zaakje niet en vroeg of de man mee wilde lopen om zijn gezicht te laten zien ter identificatie. Daarop weigerde de man en rede het stemlokaal uit. 

 

14:16 de 'de Boertjes' twitteren volop: ga stemmen…

 

 

 

 

14:10 Meer mensen gaan naar de stembus in vergelijking met 2010. Rond 10:30 uur lag de opkomst rond de 11,2%. In 2010 was dat 9,6%. In totaal mogen er vandaag  bijna 12,5 miljoen mensen hun stem uitbrengen.

 

 

13:19 De VVD mengt voedsel in de strijd.

 

12:33 Duidelijke taal. Of stemmers het er mee eens zullen zijn, is weer een ander verhaal.

 

11:49 Al 11% van de kiesgerechtigden heeft vanochtend al gestemd voor de gemeenteraad. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos op basis van een tussentijdse telling om 10.30 uur. De opkomst is 1% hoger dan bij de verkiezingen van 2010. Bij de tussentijdse telling verzamelt de peiler de gegevens van 42 stembureaus. Het bedrijf onderzocht de afgelopen dagen de verwachte opkomst en zegt dat die waarschijnlijk rond de 43 procent zal liggen.

 

11:16 In Waterland houden ze er wonderlijke stemmethoden op na.

 

11:10 Waar Dan Brown voor de Nachtwacht werd onthaald in het Rijksmuseum, mogen simpele burgers slechts stemmen in de ontvangsthal. Ook kamerleden.

 

10:52 PvdA-voorman Pieter Hilhorst heeft zojuist zijn stem uitgebracht op de nummer 2 in Amsterdam. De oud-columnist zegt vol vertrouwen te zijn. Gisteren meldde mediafiguur en oud PvdA-voorzitter Felix Rottenberg nog dat hij Hilhorst als Amsterdamse lijsttrekker een inschattingsfout vond.

 

10:31 Aan alle Amsterdamse partijen: stop maar met kiezers werven. Na deze tweet is het allemaal overbodig. 

 

09:58 De gemeente gooit burgemeester Eberhard van der Laan en verscheinde bekende Amsterdammers in de strijd een historisch lage opkomst bij het stemmen tegen te gaan. Onder andere Ronald de Boer, De Jeugd van Tegenwoordig, Halina Reijn, Lauren Verster, Sef en Arie Boomsma zijn bij de burgervader op ontbijd en promoten via de sociale media het stemrecht.

 

09:46 Verscheidene prominenten zijn reeds naar de stembus getogen. In de Centrale Openbare Bibliotheek ging directeur Hans van Velzen stemmen. Ook spraken we minister Jet Bussemaker, die haar stem uitbracht in het stemlokaal in de universiteitesbibliotheek. Zij vindt het “heel belangrijk dat iedereen gaat stemmen.” 

 

09:25  ​De Amsterdamse SP van Laurens Ivens doet een ultieme poging kiezers voor zich te winnen. Met dubbel “f”.

 

09:07 Tegelijk met de Gemeenteraadsverkiezingen kunnen inwoners van stadsdeel Centrum ook kiezen in het referendum over de herinrichting van de Elandsgracht. Het betreffende stuk geplempte gracht is bij veel mensen zeer waarschijnlijk beter bekend als “dat plein in de Jordaan met die beelden van die oude volksartiesten.” Stukje geschiedenis: de gemeente wil het straatje erg graag herinrichten – dit houdt onder andere de sloop van het transformatorhuisje en verplaatsing van de beelden – maar stuit op fel verzet van de buurtbewoners. Daarom nu een referendum.
Voor minder neutrale berichtgeving kunt u terecht bij de gemeente of op de site van de buurtbewoners .
 

08:45 934.000 mensen keken gisteravond slechts naar Nederland Kiest. Zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
Het NOS-programma waarin politici voor de camera opnieuw met elkaar discussieerden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, moest 14 populairdere programma's voor zich dulden op de dinsdag.

 

08:01 Doorheen de stad zijn veel locaties stemlokalen ingericht. Zo ook hier in de Centrale Openbare Bibliotheek. Benieuwd naar het stembureau het dichtst bij u in de buurt? Kijk voor de exacte locatie van alle stembureau's op http://www.opdekaart.amsterdam.nl/dbi/stemmeninamsterdam​  .

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?