Van der Laan doet aanbeveling voor ‘Russia: may I have this dance?’

eberhard van der laan in gesprek met menne vellinga (amsterdamfm)

eberhard van der laan in gesprek met menne vellinga (amsterdamfm)

Galerie Mooiman, male/gay art gallery mag aan het comité van aanbeveling burgemeester Eberhard van der Laan toevoegen voor de expositie ‘Russia: may I have this dance?’. Dé sport en LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) expositie die in het kader van Nederland-Rusland 2013 in Rusland te zien zal zijn.
Opmerkelijk is dat deze expositie is goedgekeurd door Russische autoriteiten.

Sandro Kortekaas (Mooiman) vindt het heel bijzonder dat van der Laan zich hier voor uitspreekt ook gezien de gebeurtenissen de afgelopen dagen in de relatie tussen Nederland en Rusland.

Dit laat de in Groningen gevestigde galerie vrijdagavond aan AmsterdamFM weten.

Hans van Manen
In het comité van aanbeveling hadden al eerder plaatsgenomen Barbara Barend (sporttijdschrift Helden) en Boris Dittrich (Human Rights Watch). Ook Hans van Manen, die in mei van dit jaar in Moskou werd onderscheiden met de hoogste prijs denkbaar voor zijn gehele oeuvre als choreograaf, doet zijn aanbeveling.

Thema sport, onderwerp ballroom dancing
Het project ‘Russia: may I have this dance?’ wordt getoond in Rusland (St. Petersburg, Moermansk en Moskou) o.a. in samenwerking met de Russische LGBT-Sportfederatie en Coming Out in St. Petersburg.

In beeld o.a. sportfoto’s met als onderwerp ballroom dancing. In deze expositie specifiek same-sex ballroom dancing waarin man/man en vrouw/vrouw koppels figureren. Immers in Europa, Balkanlanden en zelfs Rusland kunnen vrouwen vaak als stel dansen en wordt dat ‘redelijk’ geaccepteerd.
Men laat hier de sport zien waarbij het niet alleen de vrouwen zijn die als koppel dansen maar ook de mannenkoppels in beeld komen. Geen provocerende seksualiteit, maar sport op hoog niveau; serieus gebracht maar wél same-sex.
Want als twee mannen deze tak van sport niet zouden mogen beoefenen, moet er ook iets gezegd kunnen worden van bijvoorbeeld een contactsport als worstelen.

De expositie is een Nederlands project en een Nederlands statement, grotendeels in Nederland en België gefotografeerd door bekend Nederlands sportfotograaf Ewoud Broeksma en in Rusland door beroemd Russisch fotograaf Serge Golovach (Moskou).

(bron: Mooiman)

Leave a Reply