Van gay pride naar year hide

Amsterdam kleurt weer roze. De Gay Pride is on the way. Het jaarlijkse event waarbij de provincie aapjes komt kijken tijdens de kanaalparade waarbij de tongue in cheak spreker de k achterwege laat. Tijdens de Gay Pride komen er in de stad roze parkeerkaartjes uit een aantal parkeerautomaten. Op de achterkant van de kaartjes staat het logo ‘We are proud’.

Met de actie wil parkeerbeheerder Cition zijn steentje bijdragen aan homo-emancipatie. De tickets komen in de periode van 28 juli tot 5 augustus uit een beperkt aantal parkeerautomaten, die in het gebied staan waar veel activiteiten plaatsvinden ter gelegenheid van de manifestatie.
Een plan om roze wielklemmen in te voeren haalde het niet. Die klemmen zijn al een tijd taboe want toeristjepesten is zoooo 2005.

Op dertien verschillende zorglocaties in Amsterdam vindt de Grey Pride plaats. Roze activiteiten die seksuele diversiteit onder de aandacht brengen op een kleurrijke en feestelijke manier. Woon- en Zorgcentrum De Poort krijgt de Roze Loper uitgereikt door COC-Nederland. Het certificaat staat voor wederzijds respect en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit.

Is het nodig dat Amsterdam in het roze wordt ondergedompeld? Is het belangrijk dat homo's een week het stadsbeeld bepalen? Vraag is of homoseksuelen normaal gesproken zichtbaar genoeg zijn. Amsterdam had jaren het predikaat Mekka van homoseksualiteit te zijn. Maar hier hapt de slang in eigen staart. De homo-gelegenheden in de stad zijn op hun retour. Er is weinig vernieuwing. In het nachtleven in de Warmoesstraat kost een flesje bier 3 euro 50 of daaromtrent. Daar staat geen entertainment tegenover.

Een warm welkom voor de vele bezoekers aan de Amsterdam Gay Pride, stad van “Cheese, tulips and tolerance”. In het voorwoord van het gemeentelijk jaarverslag van 1996, het eerste jaar waarin de Amsterdam Pride werd gehouden, schrijft Harry Mulisch dat tolerantie een kenmerk van Amsterdam is. Mulisch ziet Amsterdam als een “Capital of Happiness”, een “Capital of Love” of nog liever een “Capital of Solidarity”.
Toch gaan homo's tegenwoordig eerder naar Barcelona, Ibiza, Berlijn of Tel Aviv. Daar is jolijt van een niveautje hoger. Daar gaat 24 uur over in 24 uur. Hier in Amsterdam is het leeg om vier uur in de morgen. Of je moet een private afterparty kennen.
Mulisch zou zich in zijn graf omdraaien. Amsterdam op haar of zijn retour.
En op Amsterdamse scholen wordt steeds vaker het woord 'homo' als scheldwoord gebruikt. Amsterdam kleurt roze. Voor de echte gay pride verwijs ik u naar het reisbureau. Ik ga naar Tel Aviv. En na de Amsterdamse prideweek gaat het hier weer gewoon over in een hide year.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?