Van Lunteren: “35% kans dat wij ons alsnog gaan plaatsen “

ROTTERDAM Na de euforie en de overwinning van afgelopen woensdag tegen Zwitserland gingen de Oranje Leeuwinnen gisteren op jacht naar hun tweede zege. Hiervoor moesten zij Noorwegen verslaan. Het liep echter totaal uit op een deceptie. Er werd verloren met 4-1. Bondscoach Arjan van der Laan begon deze keer met twee Ajacieden in de basis. Kelly Zeeman verving vlak voor aanvang de geblesseerde Sherida Spitse en Desiree van Lunteren mocht starten in plaats van Kika van Es.”Ik ben teleurgesteld in ons team en vooral hoe je zo’n wedstrijd zo kan verliezen”, aldus van Lunteren.

Van Lunteren moest afgelopen woensdag nog negentig minuten lang toekijken vanaf de bank. “Ik hield er wel rekening mee. Ik had hard getraind en dan hoop je dat je mag beginnen, maar ergens in mijn achterhoofd had ik het wel verwacht.” Gisteren werd de wedstrijd gespeeld in een uitverkocht stadion. Van Lunteren had er vooraf veel zin in. “Ik kwam het veld oplopen en dacht nu ga ik knallen. Ik moet gewoon rustig blijven aan de bal en mijn ding gaan doen.” Nederland begon erg angstig en had moeite de bal binnen de ploeg te houden. “Ik voelde zelf totaal geen angst, maar ik kan natuurlijk niet voor de rest van de meiden spreken.” In het begin van de eerste helft leek van Lunteren dan ook dichtbij een doelpunt. Vanaf de rechterkant belandde via haar voet de bal bijna in het Noorse doel. “Het was wel een afzwaaier, maar hij vloog er nog bijna in ook. Ik hoopte er stiekem op.”

In de tweede helft kreeg Nederland al gauw weer een doelpunt tegen. Voorafgaand aan dat doelpunt gebeurde er iets opmerkelijks. Kelly Zeeman kwam in aanraking met Anouk Dekker en bleef op de grond liggen. Het leek op een blessure aan het hoofd. De Noorse vrouwen voetbalden gewoon door en daaruit kwam de 2-0. “Het ging allemaal zo snel. Ik zag pas later dat Kelly op de grond lag, maar dat is topsport, waarin men dan gewoon doorgaat. Wij moeten leren om die aanval eruit te halen door een overtreding te maken.” Kort daarna kwam Nederland nog wel terug in de wedstrijd door een doelpunt van Manon Melis, maar na het derde doelpunt van de Noren was het geloof op een goed resultaat definitief weg. Tot overmaat van ramp maakte Noorwegen ook nog eens de 4-1.

De leeuwinnen hebben niet heel lang de tijd om dit te verwerken, want aanstaande woensdag staat Zweden alweer voor de deur. “Je hebt het niet meer in eigen hand.Wij moeten winnen van Zweden en dan ligt het eraan wat Noorwegen tegen Zwitserland doet. Zwitserland heeft al twee keer verloren en voor hun valt er dan ook nog weinig te halen. Ik hoop dat zij met hun vaste team gaan spelen en wie weet dat Bachmann het wel op der heupen gaat krijgen. Ik hoop op een klein wondertje.” Van Lunteren heeft er nog wel vertrouwen in dat Nederland zich alsnog weet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze beseft wel dat het tegen Zweden beter moet. “Zweden is een beetje vergelijkbaar met Noorwegen qua spel. Ze hebben voorin een paar goede speelsters lopen. We moeten het achterin gaan oppakken. Als ik mag spelen, dan ga ik weer knallen. Ik zal de meiden dan verdedigend aanpakken, maar ik zal ze niet door de midden zagen. Ik houd het wel netjes”, aldus de realistische verdedigster.

Aanstaande woensdag wordt het dus duidelijk of de Nederlandse vrouwen voor het eerst in de geschiedenis weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. De wedstrijd Nederland – Zweden begint om 19.30 op het Kasteel in Rotterdam.

Beluister hieronder het gehele gesprek met Desiree van Lunteren


More Berichten for Show:

Comments are closed.