Veiligheidsteam Huygens College vertrekt eind 2013

Aan het eind van het jaar zal het speciale veiligheidsteam op het Huygens College in Amsterdam-West vertrekken. Het team, bestaande uit een agent, leerplichtambtenaar en een veiligheidscoördinator van de school, werd in januari dit jaar opgericht.

Amsterdamse wethouder Hilhorst zorgde destijds, naar aanleiding van een  ingestuurde brief, voor het permanente toezicht. In deze brief gaf een buurtbewoner aan door leerlingen van de school mishandeld en bedreigd te zijn. Meerdere leerlingen van het Huygens College vielen voorbijgangers lastig en intimideerden buurtbewoners.

Op het moment dat de klachtenbrief werd gestuurd, heerste er al onrust rond het Huygens College.  Zo werd een maand eerder, in december vorig jaar, een leerling van het Huygens College geschorst. De leerling had via Twitter sympathie betuigd met een van de verdachten in de strafzaak rond de doodgeslagen grensrechter Nieuwenhuizen in Almere. Richard Nieuwenhuizen overleed in december vorig jaar nadat spelers van voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van een van de spelers Nieuwenhuizen hadden geschopt en geslagen. Twee van hen zaten op het Huygens College. De tekst ‘Free Yassin’, verwijzend naar de naam van een de leerlingen, werd destijds veelvuldig via Twitter verstuurd.

Het Huygens College is in gesprek gegaan met ouders en heeft aan de leerlingen duidelijk gemaakt dat het geweld niet wordt getolereerd. Door de teruggekeerde rust is het speciale veiligheidsteam niet meer nodig.

 

Leave a Reply