Vitesse deelt ongenadig hard pak slaag uit aan Ajax

Afgelopen seizoen was de finale het eindstation voor Ajax. Dit seizoen maakt Ajax ook geen kans meer op de KNVB Beker. Voor een plek bij de laatste acht moesten de Amsterdammers vanavond zien af te rekenen met Vitesse. Vitesse staat in de eredivisie op plaats 12. Op papier zouden de Amsterdammers dus weinig problemen moeten kennen met ploeg uit Arnhem. De kenners dachten daar echter vooraf al anders over. Vitesse heeft een goed elftal en speelt verzorgd voetbal. De resultaten van de ploeg van Peter Bosz zijn echter wisselvallig dit seizoen. Het kon op voorhand dus een spannende wedstrijd worden, maar dit was na het eindsignaal van Bas Nijhuis totaal niet aan de orde.

 

Negatief clubrecord

Ajax verloor vanavond met maar liefst 0-4. Hierdoor evenaarde Ajax het negatieve clubrecord van de grootste thuisnederlaag in het betaald voetbal, na de 0-4 tegen PSV in 2005 en de 0-4 tegen Real Madrid in 2010. Dit hadden de Amsterdammers vanavond volledig aan zichzelf te wijten.

 

Wedstrijdverloop

Frank de Boer gunde een basisplaats aan onder anderen Diederik Boer en Jairo Riedewald.Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi stonden ook voor het eerst samen in de basis.Ajax begon slecht aan de wedstrijd, vooral Nick Viergever had een dramatische start. De speler van Ajax had ongekend veel balverlies. Er ging in het eerste kwartier meteen al een hoop mis bij Ajax. Na zestien minuten kreeg Vitesse wel een eerste mogelijkheid, maar Traoré kon de bal na een pass van Anchenteh niet goed controleren.De ploeg van de Boer kwam niet aan voetballen toe, want Vitesse was heer en meester in de Arena. Vervolgens was het Labyad die een enorme kans onbenut liet via een schot in het zijnet. In de 22e minuut was het raak voor Vitesse. Joël Veltman liet zich kinderlijk uitkappen door Traoré.De huurling van Chelsea schoot vervolgens de bal in de verre hoek buiten bereik van Boer binnen. Een terechte tussenstand op dat moment. Het publiek begon al te morren.

Na de rust werd de schade alleen maar groter voor de ploeg van trainer Frank de Boer. Vitesse bleef goed voetballen en kwam geen moment in de problemen. In de 58e minuut werd Nick Viergever uit zijn lijden verlost. HIj werd naar de kant gehaald voor Lucas Andersen. Hij nam onder een striemend fluitconcert plaats op de bank. De Boer had met hem op dat moment wel zijn gehele selectie kunnen wisselen, want Ajax had tot de 60e minuut nog geen schot op doel geleverd. Alles ging mis bij Ajax. Tot overmaat van ramp maakte Vitesse in de 57e minuut ook  de 0-3. Joël Veltman schatte een pass van Jan-Arie van der Heijden totaal verkeerd in en daardoor mocht Traoré zijn 2de doelpunt aantekenen. Toen de klok 60 minuten aangaf werd het drama voor Ajax nog erger. Vitesse maakte de 0-4. De supporters van de club uit Arnhem zongen uit volle borst tien,tien tien.

In de 70e minuut schrok iedereen in de Arena. Arek Milik schoot uit een vrije trap voor het eerst op doel. Room de keeper van Vitesse bokste de bal echter uit het doel. Verder dan het schot van Milik is Ajax niet gekomen. Het mocht echter nog van geluk spreken dat Vitesse daarna nog slordig met de kansen omging, anders had de score nog groter kunnen uitvallen.

Spelers na afloop weinig behoefte aan gesprek met de media

Na afloop van het duel probeerde een verslaggever van Wedstrijdritme een interview aan te vragen met Nick Viergever. Helaas lukte onze verslaggever dit niet. Veel spelers van Ajax hadden geen behoefte aan een gesprek met de media. Alleen Stefano Denswil, Joël Veltman en Frank de Boer verschenen voor de camera's van de grote televisiezenders en pers.

Excelsior

A.s. zondag speelt Ajax de laatste wedstrijd voor de winterstop uit bij Excelsior. Trainer Frank de Boer verwacht dat Lasse Schöne er dan wel gewoon bij is. Vanavond ontbrak de Deen met liesklachten. De Boer nam geen risico met hem, dit was volgens de dokter ook niet verstandig. Ajax moet zondag winnen om het gat met koploper PSV niet groter te laten worden. De wedstrijd begint zondag om 14.30 op sportpark Woudestein.

 

Comments are closed.