VNO-NCW en MKB-Nederland willen buitenlands talent aantrekken

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het actieplan om buitenlands talent binnen te halen. Internationale studenten blijven vaak niet in Nederland na hun studie. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft onlangs het actieplan Make it in the Netherlands gelanceerd. Doel van dit plan is om internationaal talent aan te trekken en te verleiden om hier te blijven. Dit zou de concurrentiekracht van de economie versterken en bijdragen aan het oplossen van arbeidsmarkttekorten.
De Minister wil het eenvoudiger maken voor buitenlandse studenten om zich hier te vestigen. Ook wil zij het zogenaamde zoekjaar verlengen. Gedurende een ‘zoekjaar’ hebben afgestudeerde buitenlandse studenten een jaar de tijd om een baan te vinden. Uit eerder onderzoek van de LSVb bleek dat internationale studenten nog tegen veel moeilijkheden aanlopen tijdens hun studie in Nederland. Ze hebben bijvoorbeeld weinig contact met de Nederlandse studenten, ze vinden het lastig om een baan te vinden en is communicatie vanuit overheidsinstanties veelal in het Nederlands.

VNO-NCW merkt Nederlandse studenten vaak niet kiezen voor technische studies, terwijl het bedrijfsleven de komende tijd jaarlijks 30.000 extra technici nodig heeft. Nederland zou dus kunnen profiteren van buitenlandse talenten door hen de opgedane kennis te laten toepassen in de Nederlandse praktijk.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?