Uitgelicht: Voorheen bekend als Twijgjes

Wat een grappige artiestennaam, FKA Twigs: Formerly Known as Twigs.
“Twijgjes” is een danseres wiens gewrichtjes nogal kraken als zij danst, vandaar de naam: (knakkende) twijgjes. Ze heet nu ‘voorheen twijgjes’ omdat er al een andere ‘twijgjes’ bleek te bestaan, die klaagde over het gebruik van haar (of zijn) naam.
“Voorheen bekend als Twijgjes” is de artiestennaam van meisje Tahliah Debrett Barnett uit Gloucestershire. Zij ziet er vrij solide uit voor een twijgje, moet ik zeggen, stoer en gespierd als een urban dancer. Deze dame knak je niet gauw, eerder knakt zij jou. Met een welgerichte karatetrap of zo…

Ze is van 1988, superjong maar heeft goed nagedacht over het imago dat ze over wil laten komen. Hoe zij gezien wil worden. Sexy op een licht controversiële manier, helemaal op de staart van de tijdsgeest trappend mét een commerciële grijstintenhint van SMBD. 

Zachte stem, beeldschoon veloursachtig voorkomen maar waarschijnlijk zo hard als een bikkeltje. Haar songs zijn percussie-gedreven, hijgerig-lieflijk gezongen op R&Bachtige wijze- R&B als in arrenbie, niet R&B oldskool. Met de schijn van menselijke warmte. De teksten behandelen relatiesores, what’s new, maar alle emotie lijkt eruit gezogen, omwolkt als haar coole zanglijnen worden door koele, kille, afstand inbouwende electronica.

Haar toneelpresentatie is dik in orde, zie FKA Twigs bij Jimmy Fallon. 

Schitterende videos zijn bij haar songs geschoten, zeker het zien waard. Wat staat te bezien is of zij zal beklijven. Of zij eigenzinnig genoeg is om meer diversiteit aan te brengen in haar oeuvre. Nu lijken haar songs ondanks de gesuggereerde warmte juist door die zang eenvormig te worden. Zij doet hier en daar trouwens wel wat denken aan Björk maar dan oh zo ernstig, afstandelijk en helaas zonder de gekke humor van die dochter van Gudmund. Wel net zo ambitieus.

FKA Twigs trapt Kunst & Cultuur op Vrijdag af om 15.04 uur.

 

De hele cd van FKA Twigs, “LP1”, kun je op de OBA Multimedia afdeling lenen, eveneens de cd’s van Björk en de prachtige nieuwe van Robert Plant. Maar ook cd’s van de Iraanse zangeres Hayedeh en de Iraanse zanger Mohammad Reza Shajarian, de Jamaicaanse dichter Linton Kwesi Johnson, Iggy Pop, David Bowie en wat er nog meer aan muziek langskomt in de twee uur Kunst & Cultuur op Vrijdag bij Fabiola Veerman.

 

Meer verhalen over allerlei soorten muziek in Metha’s Muziek of Metha’s Muziekblog.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?