Charlotte Venema [PKA]: Samen optrekken vraagt welwillendheid en humor

foto: menne vellinga ©2014 amsterdamfm

foto: menne vellinga ©2014 amsterdamfm

Drs J. Charlotte Venema Voorzitter Algemene Kerkenraad
Protestantse Kerk Amsterdam PKA

AmsterdamFM / Menne Vellinga bezocht vrijdagavond de nieuwjaarsreceptie van de PKA in De Ontmoeting in Amsterdam Nieuw West.
Hier sprak hij met de voorzitter, Charlotte Venema -> PKA Venema

PKA
De PKA is de Amsterdamse tak van de Protestantse Kerk Nederland. In de hoofdstad zijn in 2004 de Gereformeerde Kerk en de Nederlands Hervormde Kerk samengegaan. In Amsterdam wordt wel met de Lutherse kerk nauw samengewerkt, maar de Lutheranen zijn anders dan in de PKN, zelfstandig in deze stad. Amsterdam heeft meer dan 20 wijkkerken.

Samen!
Charlotte Venema: Het klinkt natuurlijk heel mooi ‘Protestantse Kerken Amsterdam’, maar we moeten ons heel goed beseffen het zijn wel allemaal zelfstandige wijkkerken. Deze hebben allemaal hun eigen projecten. Met heel veel verschillende soorten en maten mensen, heel veel kleurig. Daarbij zijn we er ook nog eens op uit om in de stad aanwezig te zijn. Dit doet de PKA samen met allerlei organisaties, ook niet kerkelijken, aldus Venema.
Dit samen ervaart de voorzitter soms best als lastig. In de praktijk wordt het onderschat.
Bij haar nieuwjaarstoespraak verbeelde Venema zich dit met een eigen ervaring in een vastgelopen lift in het Rijksmuseum.
Je bent dan op elkaar aangewezen. Je moet het met elkaar soms uithouden.
Het samen optrekken binnen de PKA vraagt welwillendheid en humor houdt de voorzitter haar gehoor voor.

Kerkbalans 2014
In de media stonden deze week berichten over een minder goede Kerkbalans. Volgens voorzitter Venema is de situatie in Amsterdam nog niet zo ernstig. Het aantal leden mag dan zijn teruggelopen door o.a. vergrijzing, maar de vaste vrijwillige bijdrage van de leden is over het algemeen om hoog gegaan.

Durffonds
Daarnaast beschikt de PKA over een zogenaamd durffonds. Met deze extra financiële middelen worden experimenten in wijken gedaan. Zo worden er o.a. rand- en buitenkerkelijken betrokken bij wat de kerk vandaag de dag doet in een stadswijk.
Men werkt met pioniers in de wijken en dat is heel spannend volgens Venema, het vindt gehoor.

Speerpunten 2014
Enkele speerpunten die Charlotte Venema nog graag wil noteren zijn: Per wijkgemeente wordt gekeken naar wat doen wij over 10 jaar. Rekeninghoudend met de vergrijzing. Daarnaast wordt samenwerking verder uitgewerkt; krachten bundelen. En daarnaast wil de PKA met vernieuwing doorgaan, dat blijft een focuspunt.

Leave a Reply