Vrijmetselarij opent in een tijd van crisis gerenoveerd pand

Vrijmetselaars zijn omgeven door mysterie, denk bijvoorbeeld aan de bestseller van Dan Brown ‘De Da Vinci Code’. Maar vrijdag 20 september is iedereen welkom een kijkje te komen nemen bij het genootschap, dat meldt ‘dichtbij’ op haar website. Dan heropenen de vrijmetselaars in Amsterdam haar compleet gerenoveerde pand aan de Vondelstraat 39.  Het is het oudste en grootste logegebouw van Nederland.

Het gerenoveerde Rijksmonument op de hoek van de Vondelstraat en de Eerste Constantijn Huygensstraat stamt uit 1873. Het gebouw wordt inmiddels 110 jaar door Amsterdamse loges gebruikt. Het bevat twee tempels en authentieke details zoals de oorspronkelijke danszaal, die is gebouwd door een leerling van Pierre Cuypers en W. Kromhout, de architect van het American Hotel in Amsterdam.

De renovatie is grotendeels uit eigen middelen bekostigd. Robert le Poole, penningmeester zei daarover: ‘Door de verkoop van het naastgelegen pand (Vondelstraat nummer 41) aan Stadsherstel, door de bijdrage van diverse stichtingen en onze leden, en door een lening bij Nationaal Restauratiefonds, hebben we in ruim een jaar tijd de renovatie gerealiseerd. Mede door het specialisme van Nationaal Restauratiefonds en de coördinatie van Stadsherstel hebben we het pand van binnen en buiten in haar oude glorie kunnen herstellen.’

Vrijdag is er ook een programma samengesteld. Om 16.00 uur opent wethouder Gehrels van Kunst en Cultuur en Monumentenzorg het pand officieel. Vervolgens lichten verschillende personen, zoals de voorzitter van de Vrijmetselaars Amsterdam, Stadsherstel, de Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren en wethouder Gehrels, het belang van het gebouw toe. Om 18.00 uur start een minisymposium met het toepasselijke thema: Bouwen aan de toekomst – Vrijmetselarij in een tijd van crisis. Hierbij zijn diverse sprekers aanwezig, waaronder Paul Haenen als Dominee Gremdaat, Paul de Beer hoogleraar arbeidsverhoudingen en wetenschappelijk directeur FNV en Prof. Dr. Max de Haan vrijmetselaar en gastdocent aan de Universiteit in Leiden.

Ter gelegenheid van de opening van het logegebouw heeft de VSA een boek uitgegeven over het gebouw, de renovatie en de vrijmetselarij met als titel: ‘Wij zijn open’.

Leave a Reply