VUmc neemt geen genderpatiënten meer aan

Het VUmc zal voorlopig geen genderpatiënten en transgenders meer behandelen.

Het ziekenhuis heeft een tijdelijke stop afgekondigd. Het kan de toestroom van mensen die niet gelukkig zijn met hun geslacht niet aan. Dit bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis zaterdag in NRC Handelsblad. Dat zou komen doordat zorgverzekeraars voor de behandeling van genderpatiënten veel te weinig budget ter beschikking stellen.

Dit jaar krijgt het ziekenhuis drie miljoen euro van zorgverzekeraars voor de behandeling van nieuwe genderpatiënten, maar het ziekenhuis zegt zeker tien miljoen nodig te hebben. “Ons budget is nu ontoereikend”, zegt een woordvoerder. In de afgelopen drie jaar steeg het aantal mensen dat zich voor genderproblemen wil laten behandelen bijna met 200 procent, zo schirjft NRC Handelsblad. Jaarlijks komen er zo’n 600 aanmeldingen van mensen met genderproblemen, 400 volwassenen en ruim 200 kinderen. Het VUmc neemt 85 procent van alle zorg voor deze patiënten op zich en heeft hiervoor een budget van 10 miljoen euro nodig, maar het ziekenhuis ontvangt maar een bedrag van ruim 3 miljoen euro van de zorgverzekeraars.

Momenteel hebben zich bij het VUmc tweeduizend mensen aangemeld voor een operatie. De patiënten staan op de wachtlijst of zijn al in behandeling.

Leave a Reply