VVD-statenlid Gör treedt af

VVD’er Köksal Gör stopt als Statenlid van de provincie Noord Holland. Gör is voorzitter van de Stichting Witboek in Amsterdam die een aantal huiswerkinstituten beheert. Maar volgens Nieuwsuur zou het in werkelijkheid gaan om mosliminternaten die beïnvloed worden door de leer van de Gülen-beweging. Fethullah Gülen is een omstreden ex-imam die eerder is beschuldigd van pogingen om de seculiere Turkse staat omver te werpen. Op dit moment verblijft hij in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten.
Binnen Turkije zijn de meningen over Gülen verdeeld. Een aantal seculiere Turken vreest dat Gülen op termijn terug zal keren naar Turkije om de staat over te nemen en de sharia in te voeren. Aanhangers noemen Gülen een ‘geestelijke met liberale ideeën’.

Volgens Gör werd in de uitzending onterecht de indruk gewekt dat het om mosliminternaten gaat. Als verklaring voor zijn aftreden zei hij: “Naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur is er een discussie ontstaan die mijn functioneren als Statenlid in de weg staat.”

Leave a Reply