VVD wil lagere afvalstoffenheffing voor Amsterdammers

De afvalstoffenheffing moet omlaag vindt de Amsterdamse VVD-gemeenteraadsfractie. Amsterdammers betalen niet alleen voor hun eigen afval, maar ook voor dat van stadsgenoten die de heffing niet kunnen betalen. De VVD stelt de kwestie vandaag aan de orde bij het college van b&w.
 

De zogenaamde ‘solidariteitsheffing’ bedraagt 50 euro en komt bovenop de eigen afvalstoffenheffing. VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk stelt de kwestie vandaag aan de orde bij het college van B&W. ‘Het is prima als Amsterdam mensen die de afvalstoffenheffing niet kunnen betalen wil ontzien, maar laat de gemeente de rekening daarvoor dan betalen en niet de Amsterdammers’, aldus Toonk.

 

De VVD vindt ook dat de heffing per stadsdeel gelijk zou moeten zijn. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het huisvuil verschillen nu sterk per stadsdeel. Bewoners van Westpoort betalen bijvoorbeeld 198,24 per jaar, terwijl in Zuidoost 306,60 euro moet worden betaald. De verschillen worden deels verklaard door de voorzieningen (wel of geen inzamelcontainers), maar grotendeels door het verschil tussen wat stadsdelen wel doorrekenen en wat niet.