Wat mogen we niet missen? De Culturele Agenda geeft antwoord!

Operaliefhebbers kunnen dit weekeinde naar Fin de Partie, de 1ste opera van György Kurtág in een regie van Pierre Audi. Kurtag wordt algemeen beschouwd als de grootste nog levende componist. Hij schreef deze opera op zijn 93e, op een libretto naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett. De opera duurt 2 ½ uur, erg lang voor de minimalist Kurtag, wiens langste orkestwerk een kwartier duurt. Fin de Partie wordt dan ook beschouwd als dé operapremière van 2019. Vrijdagavond 8 maart en zondagmiddag 10 maart, De Nationale Opera, in de Stopera dus.

Is Kurtág de grootste nog levende componist, op het gebied van de beeldende kunst zou je dat kunnen zeggen van David Hockney, of in ieder geval is hij de duurste nog levende kunstenaar. In het van Goghmuseum is tot 26 mei de expositie Hockney-van Gogh: The joy of nature te zien. Twee kunstenaars, beiden gefascineerd door kleur en natuur.

Kun je niet kiezen tussen film of dans; geen nood! Het festival Cinedans combineert deze twee kunstvormen. Van vrijdag tot en met zondag kun je in EYE en A-Lab terecht voor een mix van Nederlandse en internationale speelfims en documentaires over dans. Met onder andere een retrospectief van Maya Deren. Check de website cinedans.nl voor kaartverkoop.

Jammer genoeg is het Feminist Festival in het Stedelijk Museum inmiddels uitverkocht, maar je kunt natuurlijk altijd naar de exposities Spirits of the Soil van Raquel van Haver en Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong in het museum.

En je  kunt ook op andere plekken terecht voor programma’s die aanhaken bij Internationale Vrouwendag. Bijvoorbeeld in de Melkweg; met New Femininity Talks. Dit zijn drie gesprekken over de betekenis van vrouwelijkheid vandaag de dag, het “Beyoncé-feminisme”, én de rol van de vrouw in de kunst. Ben je op zoek naar munitie voor de discussies over vrouwelijkheid van tegenwoordig; mis dit dan niet!

Je kunt ook je vrouwendag-activiteit combineren met een museumbezoekje.  Museum Het Schip presenteert een lezing met de aansprekende titel SEXPRESSIONISME,  over de vrouwelijke intrede in het door mannen gedomineerde architectenwereldje. Van Margaret Kropholler, bekend als de eerste vrouwelijke architect van Nederland, tot Queen of the curves’ Zaha Hadid.

Stadsgenoten uit Zuid Oost die liever in de buurt uitgaan kunnen terecht in het Bijlmerparktheater. Daar kun je kennis maken met het oeuvre van iconische auteur en academicus Ama Ata Aidoo. Met ontelbare toneelstukken, gedichten, korte verhalen en boeken zette zij vanaf de jaren ‘70 vraagtekens bij sociale verwachtingen en rollen voor vrouwen.

Op 12 maart is in de Kleine Komedie de première van Kalief van Nederland, een solovoorstelling door Abdelkader Benali. In een hotelkamer in Beiroet, wachtend op Sharhazade doodt hij de tijd met het vertellen van verhalen en voert ons zo van Beiroet naar Tanger en via Kaatsheuvel weer terug naar de Oriënt. Hier vind je de volledige speellijst.

Ze zat deze week aan tafel in ons programma Moet je Horen!: Fardoe Swaanswijk van de Meisjes met de Wijsjes. Op 30 maart treden De Meisjes, als altijd vierstemmig, op met hun programma Tegeltjeswijsheid in het Zaantheater in Zaandam. De kaartverkoop gaat als een dolle, dus bestel snel kaarten op demeisjesmetdewijsjes.nl!

Ook zanger en acteur Marijn Brouwers was te gast. Na een periode van ziekte en herstel maakt hij zijn comeback met het programma ‘Nou, Dag’ in het Tapastheater, van 14 tot en met 31 maart. Een muzikale voorstelling over ontroering, verdriet en hoop, gebaseerd op het album Watertown van Frank Sinatra.

Zondag 10 maart zijn er weer twee superleuke voorstellingen voor de allerkleinsten in het splinternieuwe Black Cat Theatre in West: om 10 uur De Regenboog en ’s middags om 16.00 kunnen de peuters genieten van Vier Seizoenen. Na de voorstelling mogen de kinderen het toneel op om te spelen met de requisieten èn de acteurs! Meer informatie: blackcattheatre.nl

En in het delaMar theater is natuurlijk ook altijd iets te doen. Daar staan  op 9 en 10 maart Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom met de prijswinnende komedie ART op de planken. Art is een wereldberoemde komedie van de Franse schrijver Yasmina Reza. Het stuk won, in de vijfentwintig jaar dat het wordt uitgevoerd,  een Olivier Award en Tony Het stuk gaat over 3 vrienden die bekvechten over een wit schilderij. Tijdens de ruzie komen allerlei spanningen boven tafel die hun vriendschap op proef zetten.

Wil je na het interview van Dide in De Makers meer horen van Lakshmi? Op 13 maart speelt zij in theater de Omval in Diemen. Kun je niet zo lang wachten, kijk dan naar de speellijst op haar website: lakshmimusic.com

En mensen met een gebroken hart kunnen dit weekend naar het HEARTBREAK HOTEL in het Tropenmuseum.  Iedereen is wel bekend met liefdesverdriet. Of het jou nou is overkomen of jij bij iemand anders voor liefdesverdriet hebt gezorgd, iedereen is dit weekend welkom in het Heartbreak Hotel. Vaak wordt de liefde juist gevierd, maar niemand kijkt om naar hen met een gebroken hart. In het Heartbreak Hotel vind je een luisterend oor, warmte en (hopelijk) troost, door middel van workshops, lezingen en nog veel meer.

 


More Berichten for Show: Scheltema Live

Comments are closed.