Wedstrijdverslag: Ajax – Cambuur

Ajax heeft de wedstijd in de Arena niet winnend af kunnen sluiten. Na een bijzonder snelle 1-0 in de tweede minuut door Siem de Jong leken de Amsterdammers af te gaan op een ruime overwinning. Hoe langer het tweede doelpunt uitbleef, hoe meer vertrouwen en kracht Cambuur tankte tegen de Amsterdammers. Dat resulteerde in de 53e minuut in de verdiende gelijkmaker voor Cambuur, gemaakt door Martijn Barto

Concurrentie dichterbij

Vitesse is met 6 punten achterstand nu de naaste belager om de koppositie in de Eredivisie. De 100e zege van Frank de Boer als trainer van Ajax zal volgende week in Breda behaald moeten worden.

Grimmig

Grootste verliezer in en om Amsterdam waren de neutrale toeschouwers en de families die op een zonnige zondagmiddag naar het stadion waren gekomen. Niet alleen zagen ze hun ploeg punten verspelen, de sfeer in en om de Arena was de gehele wedstrijd grimmig te noemen. In het centrum en op de Arena Boulevard waren diverse relletjes en geruchten over wapenbezit bij Ajax-aanhangers deden hardnekkig de ronde.

Wedstrijdverslag

Na 45 minuten spelen staat Ajax op 1-0 door een doelpunt in de tweede minuut van de wedstrijd door Siem de Jong. Die had er in zowel de 10e als de 21e minuut eigenlijk voor moeten zorgen dat die voorsprong veel groter was geweest. Evenals de levensgrootte kans die Ricardo Kishna in de 16e minuut niet aan zichzelf besteed zag.

Alle kansen kwamen tot stand na prachtige steekpasjes van Lasse Schöne, die zijn terugkeer heeft in de basiself van Frank de Boer.

Daley Blind stond op zijn 24e verjaardag op de plek waar hij het liefste speelt, op het middenveld, maar kon in de eerste 45 minuten het verschil niet maken.

Cambuur kreeg met Dost en de goed spelende Manu ook een aantal goede mogelijkheden, maar Cillissen reageerde alert op de kansen die zij creëerden. Gedurende de laatste tien minuten van de eerste helft was het Cambuur wat de wedstrijd maakte.

Het is dan ook afwachten hoe Frank de Boer zijn team in de rust weet op te peppen om de 100e zege als coach van Ajax in de wacht te slepen.

Martijn Barto maakt in de 53e minuut de gelijkmaker, nadat Cambuur veel feller uit de kleedkamers is gekomen dan Ajax.

Ajax hoopt de ban te kunnen breken door de snelle Bojan in het veld te brengen. Dit gaat ten koste van Ricardo Kishna.

In de 57e minuut verlaat de creatieve Schöne het veld voor Kolbeinn Sigthórsson, die in de spits als breekijzer moet gaan fungeren om de solide verdediging van Cambuur te slechten.

Ajax weet in het restant van de wedstrijd weinig overtuiging aan de dag te leggen en houdt Cambuur op die manier relatief eenvoudig in het zadel.