Wel of geen Sinterklaasintocht in Zuidoost?

In Zuidoost liggen stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema en het stadsdeelbestuur in een klinch. Wat is er gaande: Het stadsdeelbestuur stemde gisteravond met dertien van de veertien stemmen tegen de aankomst van een wellicht bij u lezer bekende Bisschop en zijn helper aankomende november bij de Amsterdamsche Poort. Echter, Herrema verwerpt het niet verlenen van de vergunning, en roept op tot een dialoog.

De PvdA kwam met een motie waarin het stadsdeelbestuur werd opgeroepen om geen intocht met Zwarte Pieten te houden. Dat meldt De Telegraaf. De motie werd dinsdagavond aangenomen met vijftien stemmen voor en vijf tegen.
Volgens de PvdA hebben veel zwarte bewoners in Zuidoost negatieve en pijnlijke gevoelens bij het fenomeen Zwarte Piet en zou de intocht worden gezien als provocatie. Zwarte Piet zou worden gezien als een provocatie, het leek de deelgemeenteraad daarom beter dat er helemaal geen intocht van de goedheiligman komt.

Het dagelijks bestuur heeft bij monde van Tjeerd Herrema laten weten de motie niet uit te voeren. Hij kan naar eigen zeggen de vergunning niet weigeren, omdat er dan onrust kan ontstaan. Hij wil wel het gesprek aangaan om tot een oplossing te komen.
‘De deelraad kan een intocht van Sinterklaas niet verbieden, dat is wettelijk niet mogelijk’, zegt de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost. ‘De raad wil iets wat wettelijk niet kan en ik moet me aan de wet houden. De motie geeft een verkeerd signaal, in een democratie mag je een Sinterklaasintocht organiseren. Dat kun je niet zomaar verbieden’, zegt Herrema.

Hij roept de organisatie van de intocht wel op in gesprek te gaan om de invulling misschien te veranderen. ‘Op deze manier zou je een modernere vorm kunnen vinden. Het is niet aan ons om een dergelijke traditie te veranderen, dat moeten de degenen die het feest willen vieren doen. Vernieuwen vind ik een betere manier dan een vorm van verbod. ‘

Leave a Reply