‘West mag eigenaren slechte panden niet verplichten tot herstel’

Stadsdeel West wil 200 tot 300 eigenaren van woningen verplichten deze te renoveren tot ze in aanmerking komen voor het één-na-hoogste energielabel B. Wethouder van Wonen Freek Ossel laat via een woordvoerder weten dat dwang volgens hem geen logische stap is. ‘Volgende week overleggen we hierover met het stadsdeel’. Ook de Vereniging Eigen Huis is niet blij met het voorstel. De Telegraaf meldt dat de vereniging het stadsdeel heeft teruggefloten. ‘De gemeente mag wettelijk alleen de minimumeisen voor het onderhoud van een woning handhaven. Je mag mensen niet onnodig op kosten jagen’, aldus Eigen Huis-woordvoerder André de la Porte.

Actieprogramma
De plannen van het stadsdeel werden deze week vastgelegd in het Actieprogramma Duurzaam Wonen op voorstel van portefeuillehouder Godfried Lambriex. In het plan staat dat alle slechte panden worden bezocht om vast te stellen waar men niet aan de wet voldoet. De eigenaren krijgen vervolgens zelf de gelegenheid om een plan te maken voor herstel. Doen ze dat niet dan worden ze op basis van de wet aangeschreven en verplicht het te doen.

Godfried Lambriex: ‘Het Bouwbesluit is er niet voor niets. We willen in West huizen die aan de wettelijke normen van deze tijd voldoen. Doen ze dat niet dan treden we op. Dat is goed voor bewoners, de buurt en de kwaliteit van de woning.’

Eisen onrechtmatig
In 2009 had stadsdeel Westerpark een soortgelijk plan. Dit leidde toen tot groot protest van huisbezitters. Ook de rechter besloot dat de eisen onrechtmatig waren. Deze oordeelde dat alleen de minimumvereisten van het zogenoemde Bouwbesluit kunnen worden afgedwongen.

In de uitzending spraken we met PvdA-Wethouder Freek Ossel.

Leave a Reply