Westerkerk preek bij kaarslicht

AvdHeuvel
EEN INDRUK

God dank zal menigeen op kerstavond hebben gedacht toen ze aanschoven in de rij op de Westermarkt. De regen was opgehouden en ook de wind nam af. Vanuit een onbekende zijdeur, de burgemeesters ingang (van des tijds) kwamen vrijwilligers warme chocomelk uitdelen. En voor je het weet sta je dan onder de toren om de kerk binnen te mogen. De samenzang was al begonnen. De kerstliedjes van vroeger, ‘Nu zijt wellekome’ en ‘Er is een kindetje geboren op d’aard’ zo weer mee te zingen.

En dan om half elf een grote stilte. Een grijze man betreedt de tot op de laatste stoel bezette kerkzaal van de Westerkerk. ‘Ik ben nog nooit bij zo’n grote stilte binnengetreden’ fluistert hij mij toe. Het is Albert van den Heuvel (81) die op deze bijzondere feestavond de oude kansel mag bemannen. Een dienst met koorzang van de Cappella en soliste Elena van Slogteren die uit een onverwachte hoek haar stem laat galmen. Prachtig aanvullend op het Bijbelse verhaal uit Lucas 2 “En het geschiedde in die dagen …”

En toen ging het licht uit! Alleen de kaarsen in de opgepoetste oude kroonluchters verlichten de kerk. Een klein spotje voorzag de predikant van licht op zijn lessenaar. Van den Heuvel nam ons mee naar zijn buurtcafé. Er zat een klein groepje. Henk en Ingrid waren er ook. Die werden door de kerkgangers onmiddellijk herkend met een goedkeurende lach. De aandacht voor de preek was opvallend groot. Het ging over een film die een van de aanwezige in de kroeg wilde gaan realiseren. Het verhaal van 2013 jaar geleden geplaatst in deze tijd. Als toeschouwer zat je in dat buurtcafé. Of je nu wilde of niet.
Grappig was het dat Albert van den Heuvel op een gegeven moment in zijn rechterhand een potlood omhoog hield. Daarmee gebaarde hij in zijn café.
Als een regisseur gaf hij een hedendaagse invulling aan het oorspronkelijke verhaal uit Betlehem. Hoe we zelf kunnen bijdragen aan de vrede in de wereld van nu.
Een spannende film zonder een wit doek. En na een driewerf AMEN ging het gewone licht weer aan.

Bij het verlaten van de kerk zongen de kerkgangers ‘Midden in de winternacht‘ En Jos van der Kooy ondersteunde dat op het hoofdorgel. Het duurde ook wel even voordat ieder zijn weg weer had gevonden ‘Christus is geboren’.
In de tram naar het Centraal Station werd door menigeen nog nagepraat over deze bijzondere kerstnacht in de Westerkerk.

Het zou aardig zijn als de gehele preek van dr. Albert van den Heuvel binnenkort is na te lezen op de website van westerkerk.nl

Menne Vellinga / AmsterdamFM

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?