What’s Cooking: Slow Food for Freedom

In het kader van de Vrijheidsmaaltijden die op 5 mei plaatsvinden, organiseert het Slow Food Youth Network Amsterdam dit jaar een vrijheidsmaaltijd voor Amsterdamse en vluchtelingen-jongeren. Niet zomaar een diner, maar een maaltijd die de gasten samen voorbereiden in kookgroepen. En mocht je niet naar het diner kunnen: hieronder een heerlijk recept om thuis te maken.We spraken met Nouha Amrani, coördinator van dit project. Luister hier naar wat Nouha daarover vertelde:


Recept Artisjok met Za’atar Dip

Voor de dip:

1 kopje mayonaise

Sap van 1 citroen (ong. 2 el.)

2 el, geroosterd sesamzaadjes

3 el. Gedroogde tijm

2 tl. Dijonmosterd

1 tl. Gemalen sumak

1 tl. zeezout

1/2 tl. Cayennepeper

Voor de artisjokken

3 grote artisjokken

1 citroen, in vieren gedeeld

2 eetlepels. zeezout

3 el. olijfolie

Maak de dipsaus:

Doe de mayonaise, citroensap, sesamzaad, tijm, mosterd, sumak, zout en cayennepeper in een kleine mengkom. Roer goed door met een rubberen spatel of een lepel om te combineren.

Artisjokken:

Bereid de artisjokken voor: snijd eerst het onderste gedeelte van de stengel af, laat er maar 1 centimeter van de stengel aan vast. Gebruik een scherp mes (soms werkt een gekarteld mes hiervoor het beste), snijd de punt van de artisjok af. Knip met een schaar de scherpe punten op de uiteinden van de overgebleven bladeren.

Doe de artisjokken in een grote pan en voeg voldoende water toe om driekwart van de artisjokken te bereiken. Knijp de citroenkwarten in het water en gooi de kwarten er ook in. Voeg het zout en de olijfolie toe aan het water. Dek af en kook op hoog vuur tot het water kookt, ongeveer 15 minuten. Zet het vuur laag en laat sudderen, nog steeds afgedekt, gedurende 30 minuten.

Test een artisjok door zachtjes aan een van de onderste bladeren te trekken. Het moet gemakkelijk loskomen, maar met wat weerstand, en het hele blad moet er geheel in één stuk uitkomen; en niet uit elkaar vallen.

Zet het vuur vervolgens uit. Verwijder de artisjokken, leg ze ondersteboven op een bord en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur, 15 tot 20 minuten. Als ze afgekoeld zijn, snijd je elke artisjok in de lengte doormidden. Schep met een lepel voorzichtig het hart eruit en gooi de harige en puntige paarse bladeren weg. Snijd elke helft in tweeën, maak kleine delen die gemakkelijker kunnen worden gedeeld. Leg ze op een schaal en serveer met de za’atar dipsaus!

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?