Wie is Godfried van Bouillon?

Vanaf vandaag een nieuwe rubriek op AmsterdamFM: Het recept van Godfried van Bouillon (ook wel bekend onder de naam Simone Carree)!

Deze week: Pasta all’arrabiata. Hieronder het hele recept!

Woeste pasta of ‘penne all’ arrabiata’

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Ingrediënten (4 personen)

 • 400 gram penne (iets anders kan ook maar aan de ribbelige penne blijft de saus zo lekker plakken)
 • flinke scheut olijfolie om in te fruiten
 • 1 gesnipperde ui
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt of meer als je daar van houdt
 • 2 rode pepers, fijngehakt (of meer als je van écht pittig houdt)
 • Balsamico azijn
 • 2 blikken met gepelde roma tomaten (zoek een goed merk!), of blokjes
 • 4 eetlepels goede extra virgin olijfolie
 • 100 gram geraspte Pecorino Romano of parmezaan,
  of gedroogde vlokken edelgist voor de veganisten onder ons
 • Zout en peper
 • Een hand basilicum blaadjes

Verhit een pan met dikke bodem. Fruit de ui glazig en doe er dan de knoflook bij. Pas op! Niet bruin laten worden. Dat maakt de knoflook bitter. Om aanbranden te voorkomen is het handig de knoflook niet al te fijn te hakken. Hak ook de pepertjes fijn. Afhankelijk van de hitte die je hebben kan gebruik je wel of geen zaadjes, iets meer of iets minder. Jij bent de baas. In dit recept kunnen ook heel goed gedroogd rode pepers gebruikt worden, dus handig om die ook altijd op voorraad te hebben.

Voeg om af te blussen een scheut balsamico azijn toe en laat heel even inkoken. Hak de uitgelekte tomaten (vang het vocht op voor in de saus) in blokjes en voeg ze toe, met het sap. Zet ondertussen een pan met ruim kokend water en voldoende zout op voor de pasta. Niets is zo eg als zouteloze pasta! Het mag iedere soort pasta zijn, maar houd er rekening mee dat de vorm zodanig is dat hij goed de saus vasthoudt. Volg gewoon de aanwijzingen op de verpakking voor de kooktijd.

Terwijl de pasta gaart tot al dente – proef altijd voordat je besluit af te gieten! – roer je af en toe in de saus en scheur je de basilicum blaadjes fijn. Breng de saus op smaak met zout en peper en eventueel een snuf bruine basterdsuiker of rietsuiker als tegenhanger voor de peper en wanneer de tomaten van zichzelf niet zoet genoeg zijn.

Giet de pasta af in een vergiet en spoel na met koud water om verder garen te voorkomen. Voeg het toe aan de warme saus en serveer op borden. Giet na het opdienen een scheutje extra virgin olijfolie over de pasta en serveer er eventueel parmezaanse kaas of edelgistvlokken bij. Eigenlijk hoort het niet, omdat de Arrabiata van zichzelf al pittig genoeg is, maar ik vind dat beetje extra umami wél heel lekker.

Buon appetito en tot volgende week!

Kus, Godfried

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?