Wie Wat Bewaart

Wie wat bewaart 07 07 2023 | Twee bijzondere ontdekkingen

Gasten: René van Beek en Judith van Gent         

In deze aflevering van Wie Wat Bewaart spreekt Jeroen de Vries met René van Beek over de bijzondere gipsen beelden in Amsterdam en Den Haag, waar student Robin Whitehouse van de Koninklijke Academie in Den Haag oorspronkelijke sokkels terugvond die daarna zijn verenigd met de beelden. Veel van de gipsen beelden die nu in het Allard Pierson zijn te zien, stonden ooit in de Academie in Den Haag. In de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn veel gipsen in Den Haag kapot gegooid. Fragmenten van de beelden zijn door Robin Whitehouse teruggevonden in de kruipruimte van het academiegebouw en verwerkt in zijn afstudeerproject. Door dit afstudeerproject van Whitehouse is de geschiedenis van de gipsen beelden een stuk completer!

Judith van Gent vertelt over het (her-)ontdekken van een regentenstuk van de schilder Bartholomeus van der Helst. Dit schilderij uit 1641- 1642 is sinds die tijd in bezit van de Waals-Hervormde Gemeente van Amsterdam (Stichting Hospice Wallon), maar werd toegeschreven aan een ander, minder bekende schilder.

In 1932 werd tijdens een restauratie de signatuur van Van der Helst ontdekt, maar deze ontdekking raakte in de vergetelheid, totdat student Celine Oldenhage tijdens een onderzoek naar de collectie van de Waals-Hervormde Gemeente op oude krantartikelen stuitte.
Het Amsterdam Museum, waar het schilderij sinds 2021 in bruikleen is, deed vervolgens verder onderzoek. Van der Helst expert Judith van Gent onderschrijft de conclusie dat er hoogstwaarschijnlijk een Van der Helst is ontdekt.

foto : Amsterdam Museum

* René van Beek is conservator van de klassieke wereld bij het Allard Pierson

* Judith van Gent is hoofd collecties van het Amsterdam museum.

Wie Wat Bewaart is een programma van AmsterdamFM i.s.m. het Allard Pierson.
In dit programma besteden we aandacht aan de Amsterdamse musea en andere onderwerpen die het verleden aan het heden binden.
Wie Wat Bewaart is te beluisteren op AmsterdamFM.nl en via de diverse podcast platforms & op Salto radio Amsterdam.

e-mail : wiewatbewaart9@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?