‘Wij zijn hier’: “Liever in een lekkende Vluchtgarage dan overdag op straat”

 

 

In Ritme van de Stad spraken Ellen Walthuis en Stijn Ekkers met Ilhaam Awees. Illegale asielzoekers moeten bed, bad en brood aangeboden krijgen. Deze uitspraak deed het Europees Comité van de Sociale Rechten afgelopen maandag. Dit zou betekenen dat de uitgeprocedeerde vluchtelingen ’s nachts een dak boven hun hoofd hebben, maar overdag op straat moeten doorbrengen. 

 

De groep ‘Wij zijn hier’, die al twee jaar door Amsterdam zwerft, liet al weten dat ze “liever in een lekkende en koude Vluchtgarage blijven dan overdag de straat op worden gezet”. De groep bestaat uit vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Nederland, maar zijn afgewezen. Nu zijn ze 'illegalen', maar ze noemen zichzelf liever vluchtelingen Ze hebben geen rechten en nauwelijks middelen om in hun dagelijkse behoefte te voorzien.

 

De meeste gemeenten lieten onmiddellijk te weten te beginnen met nachtopvang. Staatssecretaris Fred Teeven wil geen haast maken met het opvangen van de uitgeprocedeerde vreemdelingen en wacht liever op een besluit van het Comité van Ministers. Het De VVD-er vreest dat zodra hij iedereen het recht op opvang geeft, niemand meer mee zal werken aan zijn terugkeer. Algemene opvang brengt volgens de staatssecretaris ook allerlei risico's met zich mee, zoals hoge kosten, afkalvend maatschappelijk draagvlak voor het asielbeleid en wie weet brengt het ook wel een hele nieuwe stroom asielzoekers op de been.

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?