Winterkoudeopvang dak- en thuislozen start 7 december

Op vrijdag 7 december gaat de winterkoudeopvang voor dak- en thuislozen in Amsterdam van start.

Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar,biedt de gemeente Amsterdam extra slaapplekken voor dak- en thuislozen aan. De GGD’en in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) laten de winterkouderegeling gelijktijdig in werking gaan in deze bijzonder koude periodes. Bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur voor langere periode onder nul graden is.

De opvang is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Amsterdam die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkou. Zodra de winterkouderegeling start, kunnen dak- en thuislozen zich melden bij Werkplein West aan de Jan van Galenstraat. De GGD spreekt met iedereen en bepaalt wie er in aanmerking komt voor de winteropvang en wie er naar de reguliere opvang elders in de stad verwezen kan worden.

Tijdelijk extra opvang
In opdracht van de gemeente regelen de instellingen voor maatschappelijke opvang extra nachtopvang voor buitenslapers. Het voormalig kantoorpand van woningcorporatie de Alliantie aan de Laan van Vlaanderen 141 wordt op dit moment gereed gemaakt, zodat het kan dienen als tijdelijke opvang voor maximaal 220 personen. Het aantal bedden is gebaseerd op de ervaring van de vorige winterkoudeperiodes. Mochten er meer slaapplekken nodig zijn tijdens de winterkouderegeling, dan worden in bestaande opvanglocaties extra bedden geplaatst. In de vorige winter was de winterkouderegeling zeventien dagen van kracht. Toen maakten maximaal 283 mensen tegelijk per nacht gebruik van de winteropvang.

Leave a Reply