Woonfunctie centrum onder druk

De woonfunctie van het centrum staat onder druk door de opkomst van illegale verhuur aan toeristen. Vooral op de Warmoesstraat, de Spuistraat en de Prins Hendrikkade zou het wemelen van de zogenaamde short stay verblijven. Stadsdeel Centrum gaat de komende maanden enkele honderden adressen doorlichten.

Alle soorten gebruik van particuliere woonruimte door toeristen – van bed&breakfast tot couch surfing – is sterk in opkomst. Sommige zijn toegestaan, andere verboden. De hotelbranche klaagt over oneerlijke concurrentie. 
Illegale verhuur van woningen als hotelkamer is een groeiend probleem, bevestigt de gemeentelijke Dienst Wonen, Zorg en Samenleven. Niet in de laatste plaats door de agressieve marketing van internationaal opererende websites als Wimdu en Airbnb, die het ter beschikking stellen van woningen als verblijfplaats voor toeristen als een makkelijke manier van veel geld verdienen voorstellen. Zo adverteert Wimdu met de slogan: ‘have a home to share, become a millionaire’. De websites hebben inmiddels drieduizend Amsterdamse adressen in hun aanbod.

Leave a Reply