Schreeuwende zeeleeuwen maken omwonenden Artis het leven zuur

Omwonenden van Artis moeten beter beschermd worden tegen mannetjeszeeleeuwen die al schreeuwend vrouwtjes het hof proberen te maken. Het hoogbejaarde echtpaar Nevenzeel, dat in de buurt van Artis woont, stapte maandag naar de Raad van State om iets te veranderen aan het beleid van Artis.

Het schreeuwen van de zeeleeuw Fernandez heeft met name bij mevrouw Nevenzeel voor een trauma gezorgd, alleen met gesloten deuren en ramen was het geschreeuw dragelijk. Hoewel Ferdandez sinds maart is verhuisd naar een dierentuin in Tenerife leeft het echtpaar toch in angst: ‘Wij zijn zo bang dat er binnenkort weer een nieuwe mannetjeszeeleeuw geplaatst wordt en we weer opgesloten zitten’ aldus mevrouw Nevenzeel.

Maandag was er een hoorzitting in de Raad van State waarin het echtpaar om een oplossing vroeg zoals een geluidswal of het volledig weren van zeeleeuwen. Het stadsdeel vindt het incidentele lawaai aanvaardbaar vanwege het geringe aantal klachten op dit moment. Volgens de woordvoerster van het stadsdeel kan er overigens wel worden ingegrepen als de schreeuwgeluiden zeer vaak voorkomen. Over zes weken volgt de uitspraak.

De hoorzitting komt voor Artis overigens wel op een gevoelig moment omdat er plannen zijn de huidige parkeerplaats te vervangen voor nieuwe dierenverblijven, onder deze verblijven zal een nieuwe parkeerplaats gebouwd worden. De nieuwe verblijven komen nu dichter bij de omringende huizen te liggen. Het echtpaar Nevenzeel zal hier overigens geen last van hebben omdat zij aan de andere kant van Artis wonen.

Leave a Reply