Zorgen bij Dierenbescherming Amsterdam

De Dierenbescherming Amsterdam maakt zich ernstige zorgen over het welzijn van dieren op een aantal kinderboerderijen in de stad.
Het welzijn van de dieren kan niet altijd gewaarborgd worden, door budgetkortingen en steeds toenemende werkdruk.
De stadsdelen zijn zelf eindverantwoordelijk voor een professionele afdekking van het beheer van de boerderijen, aldus de Dierenbescherming. Een verantwoordelijkheid die de stadsdelen nu niet nemen en in plaats daarvan laten kinderboerderijen in een aantal gevallen medewerkers van grote zorgorganisaties zonder geschoold personeel de boerderij beheren.

Volgens de Dierenbescherming zijn er nu allerlei constructies ontstaan waarbij de stadsdelen verantwoordelijk zijn maar deze verantwoordelijkheid niet nemen. In plaats daarvan laten kinderboerderijen in een aantal gevallen medewerkers van grote zorgorganisaties zonder geschoold personeel de boerderij beheren.

Zo kan het gebeuren dat medewerkers zonder diploma in dierverzorging het welzijn van de dieren in de gaten moeten houden. Een medewerker op een kinderboerderij moet zich tegenwoordig bezighouden met dierverzorging maar ook met de bezoekers uit de buurt en verstandelijk beperkten die er hun dagbesteding hebben. Bovendien zijn er boerderijen voor kinderen met dezelfde bezetting als een paar jaar geleden terwijl zij dagelijks drie keer zoveel verstandelijk beperkten moeten begeleiden.

Dit terwijl de Dierenbescherming vindt dat kinderboerderijen er niet zijn om de buurt te vermaken of om cliƫnten een dagbesteding te geven. Volgens hen ligt de taak van een boerderij in het geven van educatie over de waarde van het dier en hoe dieren te verzorgen en te benaderen.Deze maand nog zal de Dierenbescherming Amsterdam de stadsdelen een brief sturen met klem verzoek tot correct beleid en beheer. Indien deze brief tot niets leidt, dan is het volgens de Dierenbescherming beter om de betreffende kinderboerderij te sluiten.

Leave a Reply