Zwarte Piet goedkoper dan kleurenpiet

 

Particulieren of bedrijven die via de Sinterklaascentrale Amsterdam een kleuren- of roetpiet willen bestellen, moeten daarvoor 50 euro per Piet extra betalen, dat zegt Henk van der Kroon, voorzitter van de Sinterklaascentrale. “Dat is ook logisch”, aldus van der Kroon. “Onze Pieten doen vaak meerdere plekken in de wijk aan. Als zij op andere adressen gekleurd moeten zijn, moeten ze weer terug naar de centrale om omgeschminkt te worden. Dat brengt extra kosten met zich mee.” Het komt volgens Van der Kroon vaak voor dat mensen afhaken als ze over de hoge prijs horen.

 

Volgens de Sinterklaascentrale vragen vooral scholen en wijkcentra om aangepaste Pieten. Gezinnen willen in 75 procent van de gevallen nog steeds een traditionele warte of bruine Piet. Afgezien van het hogere bedrag, maakt de Sinterklaascentrale verder geen problemen van mogelijke aanpassingen. Van der Kroon: “Daar heb ik geen moeite mee. Als mensen dat willen dan is dat prima. Ze betalen er dan alleen wel extra voor.”

 

Persoonlijk vindt Van der Kroon de discussie over Zwarte Piet ‘een belachelijke zaak’. “Ik beschouw Zwarte Piet als een sprookje. Hij is zwart van de schoorsteen, verder niets.” Hij begrijpt wel dat sommige zwarte mensen te maken krijgen met vervelende reacties. “Van één van de Surinamers in ons team heb ik weleens begrepen dat hij er vroeger op school opmerkingen naar zijn hoofd kreeg als ‘Je lijkt wel zwarte piet’. Maar het is echt niet zo dat mensen daar een halszaak van maken. Het idee van de piet als knecht van Sinterklaas is sowieso verleden tijd. Dat was misschien honderd of vijftig jaar geleden zo, maar nu al lang niet meer.”

 

 

 


More Berichten for Show:

Comments are closed.