Springvossen 3 september | Jos van Merendonk

Gast: Jos van Merendonk, beeldend kunstenaar.
Robert van Altena bezoekt Jos van Merendonk voor een gesprek over zijn werk .

Al zo’n dertig jaar lang heeft Van Merendonk als vertrekpunt voor ieder werk dat hij maakt een eenvoudig motief bestaand uit drie elementen: “Meestal begin ik met de slinger van linksboven naar rechtsonder, en dan de ovaal en dan de – Z -.”

Ook in kleur beperkt hij zich tot het uiterste: hij gebruikt alleen chroomoxide groen. Over het motief van de slinger, de ovaal en de zigzag legt hij soms een raster. Het zijn juist deze beperkingen die het de schilder mogelijk maken om te werken aan een intens en gevarieerd oeuvre.

 

Een idee voor een schilderij, vind ik, moet herhaald kunnen worden. Dus een goed idee moet meerdere werken opleveren. Als dat niet zo is, is het een toevalsidee en wellicht ook geen goed idee.”

 

 

 

 

 

Beeld: Videostill van Jos van Meerendonk werkend aan zijn installatie in Parts Project voor de tentoonstelling ‘To the end of the world or to the edge of the paper’ (2016) Parts Project, Den Haag (video Didi Lehnhausen). De video is hier te bekijken.


Vorige uitzending: Janine van Oene, schilder en een van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 over haar tentoonstelling ‘Vase Face‘  & Bonno van Doorn n.a.v. zijn solopresentatie ‘Tourist Cave‘ en de door hem gecureerde tentoonstelling ‘Shake a leg‘, beide bij C&H Gallery.

Volgende uitzending: Derk Thijs, schilder. Over zijn tentoonstelling ‘YM’ bij Galerie Onrust

Alle Springvossen-uitzendingen


Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

 

Muziek:

  • ‘Blues In Orbit [aka Tender)(alternate take] Duke Ellington, album ‘Black, Brown and Beige’
  • ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground’

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?