Springvossen 30 november | Krijn de Koning & John Snijders

Gasten: Krijn de Koning, beeldend kunstenaar en John Snijders, pianist.

.

.

.

.

In deze aflevering spreekt Robert van Altena met Krijn de Koning over zijn tentoonstelling bij Galerie Slewe en vervolgens met pianist John Snijders over zijn cd ‘Music for piano‘ (Hat Hut Records) met opnames van composities voor piano solo van componist Christopher Fox.

.

.

  • Van Krijn de Koning is nieuw werk te zien is bij galerie Slewe (t/m 24 december). Alle bij Slewe tentoongestelde werken van De Koning kennen verschillende verschijningsvormen. Zo is ‘8 blocks’ dat te zien is op de foto hierboven zoals de titel al aangeeft opgebouwd uit acht blokken —in zeven verschillende maten. De blokken kunnen naar eigen inzicht gestapeld worden. En met de kennis dat ieder blok zes verschillend gekleurde zijden heeft breiden de mogelijkheden zich uit. Zelfs afgezien van die vermenigvuldiging van mogelijke transformaties wordt het ogenschijnlijk overzichtelijke werk door de op elkaar inwerkende volumes en kleuren tot een kameleontische installatie. Naast het werk van Krijn de Koning toont de galerie ook nieuw werk van beeldhouwer Ruud Kuijer.
  • John Snijders nam een cd op met muziek voor piano solo van componist Christopher Fox. Deze cd bevat opnames die Snijders vorig jaar maakte in de Abbey Road Studios in London. Dit is niet de eerste keer dat hij werk opnam van de componist. Snijders en Fox hebben sinds de jaren negentig met enige regelmaat met elkaar samengewerkt. Snijders, die is verbonden aan Durham University waar hij historische muziekpraktijk doceert, is behalve pianist ook artistiek leider van het Ives Ensemble. De componist schreef een aantal stukken voor het ensemble maar ook meerdere solo-werken voor Snijders zelf. Een van die composities wordt in deze uitzending besproken: The Red Studio (2015) —naar het gelijknamige schilderij van Henri Matisse uit 1911—. Het is de opname waar de cd mee opent.

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via o.a. iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Foto’s: (l.) album John Snijders, ‘Cristopher Fox. Music for piano’ (Hat Hut Records 2020) — (r.) Krijn de Koning, ‘8 Blocks’ (2020) hout en acrylverf.


.

<<  vorige aflevering: Maaike Schoorel, schilder.

>> volgende aflevering: Caro Verbeek, kunsthistoricus.

<>  alle afleveringen.


.

Eindredactie: Robert van Altena 

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram – radiotechniek: Jaun Farha


.

Muziek

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (Philips, 2000)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?