Springvossen 13 december | Hans Hovy

Gast: Hans Hovy, beeldhouwer

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Hans Hovy. Nieuw werk van Hovy is nu te zijn bij Galerie Onrust in de tentoonstelling: Hans Hovy & Miroslav Tichý (t/m 15 januari 2022).

Hans Hovy deelt met ons in zijn werk een geamuseerde maar ook tedere blik op het menselijk lichaam, of met onze omgang met het lichamelijke. Die geamuseerdheid en vertedering zijn aanstekelijk en nodigen ons uit om de beelden toch vooral ook van heel dichtbij te bekijken. Bij momenten bemerk ik tijdens mijn bezoek aan de galerie bij mezelf een hint van gêne wanneer de suggestie van het intiem lichamelijke levendig opgloeit uit de huid van de opake spekstenen beelden. Dat is des te opmerkelijker omdat al de vormen die Hovy zijn beelden meegeeft toch duidelijk gebeeldhouwde vormen zijn en meestal geen specifiek lichaam of lichaamsdeel uitbeelden. In die zin is er geen directe mimesis. Toch zijn de beelden wel specifiek maar dan als beeld.

.

Als uitgangspunt van het gesprek is er gekozen voor het werk ‘Grinding Rocks of Sodom & Gomorra’. Het beeld is te zien op bijgaande foto. Op de Facebook- en Instagram-pagina van Springvossen zijn (vanaf 13 december) meerdere foto’s van het besproken werk te vinden.

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via platforms als Spotify, Podcasts & Soundcloud. 

.

Foto (installatie): Hans Hovy, ‘Grinding Rocks of Sodom & Gomorra’ (2021), albast en roze speksteen, 62,3 x 47,2 x 27,1cm + op de achtergrond werk van Miroslav Tichý.


.

<<  vorige aflevering: Steven Aalders

>> volgende aflevering: Coralie Vogelaar

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?