Springvossen

Springvossen 24 januari | Petra Noordkamp

Gast: Petra Noordkamp, beeldend kunstenaar.

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Petra Noordkamp over twee nieuwe werken: het boek ‘Better not move / Beweeg maar niet‘, deze winter verschenen bij Architectura & Natura, en de film ‘Slowly disappearing’.

Noordkamp draaide ‘Slowly disappearing’ op het Zweedse eiland Fårö in de Oostzee en aan de Costa Paradiso op Sardinië, plekken verbonden met de kunst en het persoonlijke leven van filmmakers Ingmar Bergman en Michelangelo Antonioni.

.

.

Petra Noordkamp brengt in haar films doorgaans landschap, architectuur, cinema en de daarmee verbonden cultuurhistorische betekenis samen met een vertelling in voice-over.  In de tekst die Jente Posthuma schreef voor ‘Slowly disappearing’ wisselt de ik-figuur haar beschouwing van deze betekenisvolle omgeving af met een persoonlijke vertelling. Deze alternering van de blik die afwisselend naar buiten en naar binnen wordt gericht maakt dat gaandeweg het cultuurhistorische en het persoonlijk emotionele leven van de verteller als in een spiegeling samenvallen.

.

.

‘Slowly disappearing’ is tot en met 29 januari te zien in Fotomuseum aan het Vrijthof te Maastricht als onderdeel van de tentoonstelling van de Somphy Photography Award 2022.

‘Slowly Disappearing’ (film in progress, 17 min.)
Concept en camera Petra Noordkamp
Montage en geluid Katarina Türler, Petra Noordkamp
Tekst Jente Posthuma
Set assistants Wendy Wilbers, Marjan Vos

.

.

Petra Noordkamp was al eens te gast bij Springvossen in de uitzending van 24 oktober 2017:

.

.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM via de diverse podcast platforms (te vinden via linktree) & op Salto Amsterdam.

.

Afbeelding (still): Petra Noordkamp, ‘Slowly disappearing’ (2022).


<<  vorige aflevering: Arjan van Helmond

<<  programma-overzicht december

>>  volgende aflevering: Kees Goudzwaard

>>  programma-overzicht januari

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?